Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

La sfârșit de an 2021, procesul de reducere a prețurilor la cartofi continuă

Săptămâna trecută, pentru prima dată în luna decembrie a acestui an, cartofii angro pe piaţa internă a Moldovei au scăzut cu circa 1 leu/kg – până la 3,5-4,5 lei/kg (0,19-0,25 USD/kg). Acesta reprezintă intervalul de prețuri de la jumătatea lunii noiembrie, când cartofii proaspăt recoltați erau furnizați periodic pe piaţa locală direct din câmp.

Potrivit reprezentanților Asociației Producătorilor de Cartofi din Moldova, în ultima săptămână a lunii decembrie, motivele scăderii prețurilor la produse rămân a fi aceleași. La sfârşitul primei săptămâni a acestei luni, o serie de producători de cartofi au recoltat ultima roadă de cartofi târzii - de pe câmpurile semănate în luna iulie. De obicei, aceşti cartofi sunt utilizaţi ca material săditor următorul an. Cu toate acestea, sortarea este în curs de desfășurare – respectiv, tuberculii cei mai mari sunt vânduți ca producţie alimentară. De menţionat este faptul că anul acesta, cartofii cultivați târziu în întreprinderile agricole specializate sunt de înaltă calitate.

Cu toate acestea, consumatorul mediu din ţară evită cartofii mari și atractivi din punct de vedere vizual din supermarkete, catalogându-i drept „importați şi plini de nitraţi”. Prin urmare, cererea pentru astfel de produse în supermarketuri nu este destul de mare, fiind achiziționat pentru consumul current. Această împrejurare „pune presiune” asupra prețurilor din retail, mai ales că în țară are loc majorarea preţurilor simultan la aproape toate produsele.

În plus, la sfârșitul lunii noiembrie, în mod tradițional, unele lanțuri de supermarketuri au început să importe cartofi din Ucraina și Polonia. Volumele importate sunt încă mici, dar totuşi pot afecta și prețurile în situația în care oferta de bunuri pe piață este încă mare.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI