Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Olga Bogaiciuc:”Mierea produsă de mine a ajuns într-un laborator din New York”

Timp de 12 ani a vindecat oamenii cu blândețe și dedicație, fiind asistentă medicală în spitalul din Telenești. La un moment dat, din motive de sănătate a fost obligată să renunțe la profesie și, pentru că adoră mierea, s-a apucat de albinărit.

A început afacerea în urmă cu două decenii, iar ideea a pornit de la dorința de a produce miere de calitate pentru consumul familiei. În timp, a înțeles că pasiunea îi poate aduce și bani. Mierea ei a fost savurată și dincolo de ocean, unde a trecut ”testul”, iar drept confirmare americanii au invita-o să producă miere pentru ei. Faceți cunoștință cu apicultoarea Olga Bogaiciuc din satul Mîndrești, Telenești, membra FARM și una dintre beneficiarele proiectului „PROMOFARM” finanțat de Dorcas Moldova și implementat de Federația Agricultorilor din Moldova „FARM”.Cum au fost începuturile în apicultură?

Dragostea față de albine s-a născut atunci când cineva mi-a dăruit două familii. Aici a pornit ideea și pentru asta sunt foarte recunoscătoare. E adevărat că acele două familii le-am pierdut toamna - una mi-a distrus-o viespile, iar alta șoarecii. Iar în următoarea primăvară am procurat primele 5 familii de albine și așa a început afacerea noastră.

Câte familii de albine aveți acum?

Anul trecut a fost unul foarte anevoios și cineva mi-a sugerat că pe perioada rece a anului să unesc câte două familii de albine. În primăvară am scos 22 de familii, iar acum am 40. Pe timpul verii am reușit să acumulez puțin peste o tonă de miere de salcâm, flori de pădure, floarea-soarelui.

Cine vă ajută în dezvoltarea afacerii?

Sigur că familia, în primul rând, soțul. El a făcut un șir de invenții, chiar și topitorul de ceară electric el a încercat să îl facă. Eu sunt cu inițiativa și el este cu munca. Și fiicele, ginerii, cu toții mă ajută, atunci când volumul de lucru este mare. Dar cel mai mult se implică soțul. El este pădurar de profesie, așa cum a fost și tatăl meu.