Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

De ce merele Idared și Simirenco se scumpesc în ţară?

Monitorizarea săptămânală a preţurilor de către EastFruit arată că pe parcursul celei de-a doua săptămâni a lunii decembrie, prețul mediu angro la merele din soiurile Idared și Simirenco a crescut ușor pe piața locală - până la 4,5 lei/kg (0,25 USD/kg). În același timp, nivelul prețurilor pentru celelalte soiuri de mere, relativ vorbind - „soiuri scumpe”, practic nu s-a schimbat.

Comercianții intermediari explică situația dată prin faptul că în luna decembrie mulți dintre ei nu au început încă să exporte în Federaţia Rusă mere „din soiurile scumpe”. Motivul, potrivit acestora, constă în faptul că pe piața rusă în prezent există o cerere din exterior pentru mere din Moldova la un preţ nu mai mare de 5,5 lei/kg (0,31 USD/kg, tot cu ambalaj). Sub acest plafon de preţ ar putea să se găsească doar cele mai ieftine soiuri de mere de calitate scăzută, în mare parte „Idared” și „Simirenco”.

Merită de reamintit faptul că la sfârșitul campaniei de recoltare, unii producători locali, încercând să finalizeze lucrările de toamnă în livezi înainte de înregistrarea temperaturilor scăzute și căderea precipitațiilor, au pus la păstrare merele din soiurile târzii în frigidere fără o prelucrare primară corespunzătoare  în prealabil. În decembrie, se pare că, sub influența cererii de mere de la producătorii de concentrat, în depozitele de fructe procesul de sortare este în plină derulare. În principal, se prelucrează produse de calitate scăzută, iar cele de calitate mai bună sunt furnizate exportatorilor, care la moment sunt nevoiți să cumpere mere din soiuri ieftine pentru a nu stopa livrările din luna curentă pe piața rusă. Probabil, acest lucru explică creșterea redusă a prețurilor medii angro pentru soiurile Idared și Simirenco în Moldova.

În principiu, după cum menţionează şi experții organizațiilor de producători agricoli, aceștia se așteptau la o tradițională deja scădere a ratei exporturilor de mere în a doua jumătate a lunii decembrie, deoarece consumatorii finali (atât în ​​Moldova, cât și în Rusia, dar și în alte țări post-sovietice) în această perioadă trec la consumul de citrice. Cu toate acestea, multe asociații au solicitat creșterea ofertei de mere din recolta 2021 înainte de sărbătorile de iarnă, deoarece nu este clar când cererea și prețurile pentru aceste fructe vor începe să crească anul viitor. Este foarte probabil ca producătorii și comercianții intermediari să încerce să mențină ritmul exporturilor de mere din decembrie tocmai prin exportul soiurilor Idared și Simirenco.

Reprezentanții asociațiilor de producători agricoli speră ca în luna decembrie a acestui an volumul exporturilor de mere din Moldova să fie de cel puțin 20 de mii de tone. Prin urmare, acesta nu va scădea sub nivelul înregistrat în luna noiembrie (aproape dublu comparativ cu oferta din decembrie 2020).

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI