Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Noi reguli ale comerţului liber cu Ucraina

Parlamentul a ratificat Protocolul privind amendamentele Acordului de Liber Schimb între Cabinetul de Miniștri al Ucrainei și Guvernul Republicii Moldova. Documentul a fost semnat de prim miniștrii ambelor țări în data de 28 august. Potrivit modificărilor, noile reguli vor fi aplicate în comerțul dintre Moldova și Ucraina.

Convenția privind regulile de origine preferențiale pan-euro-mediteraneene prevede posibilitatea cumulului diagonal, adică face posibil ca țările sale membre să utilizeze reciproc materiile prime, și nu doar cele naționale. În special, cumulul diagonal permite utilizarea materiilor prime din țări terțe, care nu fac parte din Zona de Liber Schimb, dar în cadrul cărora se realizează comerţul producției.

Prin urmare, la moment, spre exemplu, producătorii moldoveni vor putea importa materii prime și produse din Ucraina pentru prelucrarea lor în Moldova, iar apoi să exporte produsele finite în statele membre UE cu certificate de origine moldovenească fără a plăti taxe vamale sau o taxă vamală redusă în conformitate cu regimul preferențial existent.

Partenerii pe de o parte, speră că aceste schimbări vor încuraja investițiile și afacerile să „profite din plin de regimul comercial existent cu UE”.

Pe de altă parte, după cum a menţionat mai devreme prim-ministrul Ucrainei Denis Șmigal, acest protocol unește regimurile comerciale ale statelor „Trioului Asociat” (Moldova, Ucraina, Georgia) între ele și cu UE și reprezintă încă un pas spre retragerea acestor ţări din relaţiile comerciale cu ţările CSI şi tranziţia lor la o economie centrată ca în UE. În urmă cu un an, Ucraina a semnat un document similar şi cu Georgia.

Sursa: AGROEXPERT

DINAMICA PREȚURI