Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Cea mai mare cantitate de mere din ultimii 5 ani va fi procesată în acest sezon

Potrivit estimării preliminare a Asociației producătorilor de conserve de fructe și legume din Moldova “Speranța Con” până la finele acestui an, fabricile locale de producere a concentratului și sucurilor de fructe vor procesa circa 350 de mii de tone de mere din recolta 2021. În ultimii cinci ani, volumul de merelor prelucrate de către aceste întreprinderi, nu a depășit cantitatea de 280-300 mii tone în medie pe sezon. Cantitatea maximă de mere achiziţionate pentru prelucrare este de aproximativ 340 de mii de tone (recolta 2018).

Potrivit reprezentanților “Speranța Con”, perioada de aprovizionare cu mere direct din câmp se va încheia în totalitate în această săptămână. Prin urmare, merele din frigidere vor constitui deja materia primă pentru fabricile de concentrat. Experții Asociației notează faptul că „în ultimele zile ale campaniei de recoltare, un număr important de producători agricoli, îngrijorându-se de răcirea bruscă a vremii, pun la păstrare merele în frigidere fără o prelucrare primară a lor, iar acum, pe măsură ce exporturile se intensifică în noiembrie-decembrie, un important cantitatea de produse este sortată și trimisă spre procesare.”

Până la sfârșitul lunii decembrie 2021, conform previziunilor procesatorilor, fabricile vor accepta în continuare cel mult 3-5 mii de tone de mere. Prețul pentru acestea nu se va modifica până la sfârșitul anului, constituind până la 1,4 lei/kg (0,08 USD/kg). Anul viitor, dinamica aprovizionării cu materii prime de către fabrici va depinde de situația „pieței proaspete”. Cu toate acestea, este aproape sigur că volumul de prelucrare a merelor în iarna și primăvara anului 2022 va fi semnificativ mai mic faţă de ​​aceeași perioadă din acest an (aproximativ 40 de mii de tone).

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI