Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Moldova şi-a extins zona de export a merelor în acest sezon

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), în acest an Moldova a exportat mere în 12 țări. În viitorul apropiat, loturi de mere vor fi trimise pe alte două piețe noi, şi anume în țările din Asia de Sud-Est. În sezonul trecut, merele moldovenești au fost exportate în nouă țări ale lumii.

În anul curent, în mod tradițional, aproximativ 95% din exporturile de mere sunt încă direcționate către Federaţia Rusă. Totodată, peste 3 mii de tone de mere au fost exportate în Kazahstan, peste 600 de tone - în Uzbekistan, peste 500 de tone - în Belarus. Volumul exporturilor de mere în România a crescut la peste 800 de tone de la începutul lunii noiembrie. Comercianții locali speră ca în sezonul de iarnă volumul exporturilor de mere să crească semnificativ, în special cu soiuri relative ieftine, precum Idared, Florina și altele.

Potrivit MAIA, de la începutul acestei luni, prețul mediu pe factură pentru merele exportate din Moldova este de aproximativ 0,43 USD/kg. Același nivel al prețului mediu a fost observat și pentru exportul de mere moldovenești în Federația Rusă. Cele mai mari prețuri pe factură au fost înregistrate la exportul de mere în Spania (1,08 USD/kg), Arabia Saudită (0,94 USD/kg), Emiratele Arabe Unite (0,87 USD/kg), Qatar (0,86 USD/kg) și Slovacia (0,70 USD/kg), cele mai mici prețuri - la exportul de mere în Kazahstan (0,25 USD/kg), România (0,37 USD/kg), Belarus (0,41 USD/kg).

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI