Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

A început creșterea sezonieră a prețului la morcov

Săptămâna aceasta, prețurile angro la morcovi pe piaţa locală au crescut în medie cu 1 leu, până la 5 lei/kg (0,28 USD/kg). Înainte de aceasta, prețurile au fost la un nivel scăzut timp de aproape trei luni constant . În prezent, prețurile la morcov sunt la acelaşi nivel cu cele din luna august.

Operatorii pieței de fructe și legume consideră că majorarea sezonieră a prețului la morcov este în strânsă legătură cu finalizarea campaniei de recoltare. Totuşi, unele întreprinderi agricole încă recoltează morcovii de pe suprafețele mici, însă aceste produse deja puţin îngheţate din câmp merg în principal pentru procesare sau în piețele angro și cu amănuntul din orașe. Totodată, în ciuda calității mai scăzute, prețurile minime la morcovii proaspeți sunt în continuă creştere. Comercianții intermediari explică acest lucru prin faptul că producătorii de morcovi de cea mai înaltă calitate i-au păstrat în frigidere, aproximativ până în a doua jumătate a iernii. Totodată, se remarcă faptul că oferta de morcovi de calitate medie și scăzută este în scădere.



Potrivit comercianților intermediari, începerea importurilor active de morcovi, care a fost caracteristică acestei perioade în anii precedenţi, nu pare a fi aproape. În Belarus - furnizorul tradițional de morcovi pe piața moldovenească- preţul este şi mai mare (0,32 USD/kg), pe când în Ucraina puțin mai mic (0,22 USD/kg), dar acesta încă nu este suficient pentrun începerea livrărilor în masă. Importurile turcești sunt deja prezente în unele supermarketuri din Chișinău, însă morcovii importați nu au avut o oarecare influență asupra imaginii de ansamblu a vânzărilor departamentelor de fructe și legume ale majorității magazinelor.

Sursa: EastFruit


DINAMICA PREȚURI