Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Producătorii de nuci din UTA Găgăuzia sunt în plină campanie de recoltare mecanizată a migdalelor

În satul Tomai din UTA Găgăuzia, recoltarea migdalelor este în plină desfășurare. Compania familiei Topciu creşte această cultură de mai bine de 10 ani. În prezent, producătorii  se ocupă cu cele mai moderne soiuri și dețin poziția de lider în tehnologiile utilizate.

„Recoltara este una dinamică. Suntem dotaţi cu agregate care recoltează mecanic migdalele, prin urmare ne este mult mai usor. Pentru Moldova, acest lucru rămâne a fi o inovație. În 2018 campania de recoltare a durat 4 luni, ultima zi fiind 30 decembrie, înainte de Anul Nou. Desigur, în tot acest proces pierdeam din calitatea produselor, migdalele noastre se înnegreau, însă în acest an reuşim recoltarea lor la timp, prin urmare ea decurge deja de o săptămână și am reuşit să strângem migdale de pe 20 de ha din cele 77”, a declarat proprietara afacerii Mariana Topciu la postul TV STV HD.

Familia Topciu a început producția miezului de migdale în urmă cu 11 ani. În acest timp, compania a trecut de la nivelul de startup la cea de lider pe piața locală, exportând activ produsele în străinătate. Astăzi, compania cultivă șapte soiuri diferite de migdale.



„Au rămas obligații contractuale de anul trecut. Din motiv că  recolta a fost destul de mică, nu le-am putut îndeplini, dar anul acesta le vom închide și, bineînțeles, negociem deja cu doi cumpărători noi. Vindem producţia în România, Iraq, iar la moment negociem cu Liban și Ucraina”, a spus managerul companiei.



Întreprinderea agricolă din Tomai a devenit beneficiar al programului Comitetului Executiv al Găgăuziei de subvenționare pentru achiziția de utilaje. Cu fondurile primite, antreprenorii au comandat utilaje pentru producerea făinii de migdale, relatează portalul Gagauzinfo.



„Am primit un grant în valoare de 200 de mii de lei, echipamentul ar trebui să ajungă la noi deja în trei săptămâni. Urmează să îl punem în funcţiune imediat. Echipamentul va fi folosit nu numai pentru producția de făină de migdale, ci vom putea produce făină şi din alte culturi, de exemplu din nuci şi alune. Prin urmare, vom putea extinde gama. În general, scopul nostru este să oferim un produs care să ajungă ulterior pe rafturile magazinelor”, ne-a împărtășit Mariana Topciu planurile sale de dezvoltare.

Din cauza secetei de anul trecut, recolta de migdale din acest an este puțin mai mică decât se aștepta a fi. În medie, recolta constituie aproximativ o tonă de migdale per hectar.

În total, pe teritoriul autonomiei găgăuze au fost plantate circa 210 hectare de livezi de migdale. Aproximativ 10% din produse sunt comercializate pe piața internă, restul fiind exportate.



Sursa: EastFruit


DINAMICA PREȚURI