Deși există cerere mare pentru
struguri fără semințe pe piața locală și cea europeană, astfel de soiuri,
numite și aperene, se cultivă pe suprafețe foarte mici în Republica Moldova,
deoarece unele dintre ele, aduse din Italia, America sau Asia Mijlocie, nu sunt
rezistente la ger.
Dmitri Mihov, agronom-șef la o
gospodărie producătoare de struguri fără semințe din satul Burlacu, raionul
Cahul, a precizat pentru IPN că, din suprafața totală de struguri pe care o
cultivă, soiurilor fără semințe le revine doar 5-7%.
Soiurile aperene obținute la
Institutul Național al Viei și Vinului,
chiar dacă sunt mai rezistente la temperaturile joase și la boli, decât
soiurile aduse, „deocamdată, nu au aspectul necesar pentru export”.
Producătorul a menționat că
strugurii fără semințe îi cultivă doar pentru experiență, iar aceștia sunt
vânduți în special cumpărătorilor din Chișinău, Bălți și Cahul.
„În lume, soiurile aperene sunt cu 30-50% mai scumpe, față de soiurile
tradiționale de struguri. În același timp, în Republica Moldova prețul
strugurilor fără semințe este doar cu 10-20% mai mare față de strugurii
obișnuiți”, a specificat Dmitri Mihov.
Producătorul spune că a exportat
struguri cu semințe în România, Rusia, Ucraina și Polonia, dar a încercat să
pătrundă și pe alte piețe din Europa.
„Germania și Austria au cerințe mai stricte, din punct de vedere al
reziduurilor de pesticide. Producătorii locali de struguri vor trebui să se
conformeze acestor cerințe, dacă vor să-și extindă piețele de desfacere”, a
subliniat Dmitri Mihov.
Referindu-se la problemele cu
care s-a confruntat în anul curent, producătorul de struguri din satul Burlacu,
raionul Cahul, a precizat că ploile abundente au cauzat crăparea boabelor,
astfel că unele soiuri timpurii nu au fost bune pentru export.
Sursa: AGROEXPERT