Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Rusia a făcut dificilă intrarea merelor pe piață pentru o serie de ţări, dar nu şi pentru Moldova!

Potrivit informațiilor primite de echipa EastFruit de la reprezentanții comerțului cu fructe și legume din Rusia, procedurile de import a merelor proaspete dintr-o serie de țări în Rusia au devenit mult mai complicate în această săptămână. Ei se referă la o scrisoare de la Rosselkhoznadzor, care impune verificarea cu atenție a fiecărui lot de mere din aceste țări în contextul respectării cerinţelor ce ţin de limitele maxime admise (MPC) a reziduurilor de pesticide, inclusiv "pirimetanil", "clorpirifos" și "hexaclorbenzen ".

Acest lucru influenţează direct faptul că mașinile și containerele cu mere sunt în întârziere cu câteva zile. Prin urmare, furnizorii înregistrează pierderi semnificative din cauza staţionării transportului și consideră că aceste măsuri reprezintă o modalitate de restricționare netarifară a accesului pe piață pentru a sprijini producătorul autohton pe fondul prezenţei unui exces de mere. Ținând cont de întârzierile livrărilor, piața de mere din Rusia a „reînviat” puțin. Prețurile la mere pe piața spot încă nu au crescut, dar deja pentru săptămâna viitoare, lanțurile de supermarketuri rusești iau în considerare acest factor și ridică plafonul prețului de achiziție chiar și pentru un măr ieftin. Potrivit participanților pe piață, prețurile sunt susținute și de absenţa reexportului de mere poloneze pe piața rusă prin Belarus.

Interesant este faptul că Moldova nu se numără printre țările incluse în „lista neagră”, probabil din motiv că prețurile la mere în ţară au început să crească și chiar s-au conturat condiții prealabile pentru creșterea prețului mărului din soiul „Idared”.

În acest moment, nivelul mediu al prețurilor angro la mere pe piața rusă este în medie cu 10-15% mai mic decât anul trecut, dar sunt în continuare semnificativ mai mari decât în ​​ sezonul 2018/19.

Este interesant de observat că în septembrie 2021 Rusia și-a crescut brusc importurile de mere în comparaţie cu septembrie 2020, deși în august importurile au fost, dimpotrivă, mai mici decât anul trecut. Principala creștere a exporturilor de mere către Rusia în septembrie 2021 a fost observată tocmai din partea Moldovei - aprovizionarea s-a dublat și a ajuns la 19,4 mii tone. Livrările de mere iraniene au crescut cu 9%, până la 9 mii de tone, în timp ce Serbia a redus exportul de mere către Rusia în septembrie cu 7%, până la 2,8 mii de tone. Totodată, în perioada august-septembrie 2021, livrările de mere sârbești s-au redus cu o treime faţă de ​​2020. Turcia, pe de altă parte, a continuat să-și crească exporturile de mere,  în septembrie 2021 fiind cu 23% mai mari decât în ​​aceeași lună a anului 2020.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI