Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Sezonul de vânzări active a prunelor locale se apropie de sfârşit

Conform estimărilor producătorilor şi comercianților, în prezent în depozitele din ţară au rămas mai puțin de o mie de tone de prune. Acest volum de fructe cel mai probabil urmează să fie vândut în principal pe piața internă cu amănuntul. Ultimele exporturi vor avea loc probabil săptămâna aceasta.

De fapt, sezonul vânzărilor active de prune s-a încheiat mai devreme decât se așteptau managerii întreprinderilor comerciale. La sfârșitul lunii octombrie, conform informațiilor acestora, în frigiderele comercianților și producătorilor agricoli erau puse la păstrare aproximativ 8 mii de tone de prune, vânzările acestor produse în cazul scăderii cererii și prețurilor s-ar fi putut prelungi până la sfârșitul lunii noiembrie. Cu toate acestea, deja pentru a cincea săptămână consecutiv, prețurile au rămas la un nivel ridicat - 10-12 lei/kg, 0,57-0,68 USD/kg – lucru tipic mai mult pentru sezonul de iarnă decât cel de toamnă. Probabil, anumite această împrejurare a determinat rata mare a vânzărilor.

Potrivit datelor Serviciului Vamal al Republicii Moldova, la finele lunii octombrie, din țară au fost exportate 48,5 mii tone de prune, dintre care 26 mii tone - către țările UE. Pentru întreg anul 2020, volumul exportului de prune moldovenești a fost de aproximativ 53 de mii de tone, către piața europeană - puțin sub 23 de mii de tone.

Cu toate acestea, în structura exporturilor moldovenești de prune către Uniunea Europeană din acest an, ponderea fructelor exportate pentru procesare a crescut. Potrivit calculelor departamentului vamal, prețul mediu al prunelor exportate în perioada august-octombrie a fost de 8,2 lei/kg (0,47 USD/kg).

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI