Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Există toate condițiile prielnice pentru creșterea prețului la merele „Idared”

Pentru a treia săptămână consecutiv, prețurile pentru merele Idared sunt în scădere. Judecând după monitorizarea EastFruit, prețurile medii angro  la aceste fructe la sfârșitul săptămânii trecute au scăzut până la 3 lei/kg (0,17 USD/kg). Deja al 3-lea an la rând acest preț rămâne a fi la nivelul minim, cel mai mic preţ (0,14 USD/kg) înregistrându-se în perioada octombrie-noiembrie 2018. Se pare însă că marea majoritate a merelor din acest soi au fost vândute săptămâna trecută la prețul de mai sus. Doar fructele de înaltă calitate au fost comercializate la un preţ de 4 lei/kg (0,23 USD/kg), pentru aprovizionarea lanțurilor de supermarketuri rusești. La începutul acestei săptămâni, după cum au remarcat mulți producători și comercianți agricoli, prețul merelor Idared nu a crescut. Există oare totuşi vreun temei pentru o majorare pe termen scurt a prețurilor de achiziție a merelor din acest soi?

Mulți operatori ai pieței de fructe din ţară au un răspuns afirmativ la această întrebare. În opinia lor, există câteva premise importante pentru creșterea prețurilor la merele Idared. Cea mai recentă şi importantă este suspendarea tranzitului merelor poloneze către piața rusă prin „coridorul belarus”. Din acest motiv, așa cum au presupus analiştii EastFruit, preţul merelor din soiurile Golden și Golden Delicious au crescut în ultimele două săptămâni. Acest lucru, în opinia lor, nu se referă doar la aceste soiuri de mere, ci va continua şi pentru merele Idared. Mai mult ca atât, de la sfârșitul săptămânii trecute conform monitorizării EastFruit a prețurilor, mai ieftin decât în Moldova merele Idared au fost doar în Polonia - 0,13 USD/kg. Prin urmare, dacă problemele legate de aprovizionarea indirectă cu mere poloneze către Federația Rusă nu vor fi rezolvate într-un fel, atunci merele Idared moldoveneşti vor fi în afara concurenței pe piața rusă, cel puțin pe segmentul merelor importate de calitate scăzută și medie.

Un alt motiv pentru potențiala creștere a prețurilor la merele Idared pe piața locală este intensificarea procesului de depozitare a acestor produse în depozitele de fructe. Unii producători și comercianți exportatori din ţară susțin că au început să comercializeze mere Simirenco, care la moment costă  (4-5 lei/kg, 0,23-0,28 dolari/kg) în medie mai scump decât merele Idared. În opinia lor, acest lucru este rezonabil cel puțin din punct de vedere că iarna cererea pentru merele roșii atât în ​​Moldova, cât și în Rusia este mai mare decât cererea pentru merele verzi sau galbene.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI