Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

În ţară se atestă un deficit al spaţiilor de depozitare al fructelor

Operatorii pieței de fructe și legume susțin că, de la mijlocul lunii septembrie 2021, cererea de instalații frigorifice pentru depozitarea fructelor a crescut rapid. Potrivit analiștilor EastFruit, există mai multe motive pentru aceasta.

În primul rând, un număr din ce în ce mai mare de întreprinderi horticole din țară sunt în procesul de recoltare a soiurilor de mere de toamnă. În același timp, pe fondul stagnării prețurilor la merele destinate prelucrării, mulți agricultori își schimbă tactica: ei încearcă să se concentreze în primul rând pe recoltarea și vânzarea merelor de calitate mai scăzută. Totodată, cererea pentru aceste produse pentru revânzarea lor ulterioară din partea comercianților-exportatori nu este încă mare. În consecință, fermierii încearcă să vândă cea mai mare parte a merelor de înaltă calitate dealerilor pentru depozitare pe termen lung. În acest scop, ei, ori de câte ori este posibil (și solicitări de la angrosiști), sortează fructele și le livrează clienților. În acest caz, prețul angro, de exemplu, pentru merele sortate Gala Bakey, fără containere, poate ajunge la 7 lei/kg (0,4 USD/kg), timp în care, în medie, pe piața moldovenească, prețul pentru merele grupului de soiuri Gala a fluctuat pentru a treia săptămână în intervalul de 5,0-5,5 lei/kg (0,28-31 USD/kg).

În același timp, un număr considerabil de producători speră încă să vândă mere direct din livadă și așteaptă cereri din partea furnizorilor. Însă, activitatea acestora din urmă este redusă, deoarece oferta depășește semnificativ cererea. Drept urmare, un măr destul de bun, cum ar fi „Mast Gala”, poate fi cumpărat direct din câmp pentru depozitare în condiţiile transportării și sortării de către cumpărător la un preț de 3,5-4,5 lei/kg (0,20-0,25 USD/kg).

Un al doilea motiv al creşterii concurenței între fermieri „pentru spațiul frigorific” este faptul că unele întreprinderi horticole cu infrastructură dezvoltată post-recoltare se concentrează la moment pe recoltarea/sortarea propriilor produse, iar bazele pentru furnizorii externi de mere sunt închise. Mai mult ca atât, este probabil ca recolta de mere târzii să fie una bogată, inclusiv soiurile ieftine, cum ar fi Idared. Pentru aceste fructe de înaltă calitate, va trebui, de asemenea, să fie rezervată o anumită parte a capacității de depozitare a fructelor în frigidere.

În cele din urmă, nu este exclus ca în octombrie producătorii de prune și struguri de masă de soiuri târzii, inclusiv a soiului „Moldova” să se alăture competiției pentru spaţiile frigorifice.

Prin urmare, participanții la piață resimt lipsa capacităților de stocare a fructelor, deși Moldova este una dintre țările cu o ofertă destul de bună a facilităților de stocare a fructelor.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI