Pandemia de coronavirus a crescut
cererea pentru soc pe piața internațională, datorită faptului că acest produs
conține o cantitate mare de vitamina C. Agricultorii ucraineni au reacționat rapid
la această tendință și au exportat mii de tone de pomuşoare anul trecut. La
moment, interesul pentru soc este în continuă creștere, iar prețurile pentru acesta cresc,
astfel încât unele întreprinderi agricole intenționează deja să cultive
plantații industriale și să proceseze aceste pomuşoare, potrivit sursei SEEDS.
În prezent, în Ucraina socul este
predominant o plantă sălbatică. Majoritatea întreprinderilor recoltează pomuşoarele
pentru export, cumpărându-le de la
populație. În acest sens, dacă prețul pentru soc se va menţine ridicat,
cultivarea industrială a culturii date pare destul de promițătoare, afirmă
Roman Potapov, campionul mondial de luptă liberă, care, după finalizarea
carierei sale sportive, a decis să se iniţieze în agricultură. Antreprenorul
cumpără socul din regiunea Chernihiv pentru al doilea an consecutive, iar la
moment este în căutarea unor investitori pentru a construi o fabrică de
prelucrare a socului.
„Există o mulțime de şanţuri,
pante, terenuri în Ucraina care sunt greu accesibile pentru mașinile agricole. Aceste locuri sunt destul de potrivite pentru
cultivarea socului”, consideră Roman Potapov.
Volumul total al exporturilor de
soc din Ucraina anul trecut s-a ridicat la 7,5 mii tone. Principalii
importatori sunt Japonia și țările UE. În străinătate ei exportă atât pomuşoare
cu crenguţă , cât şi boabe de soc în stare congelată.
Socul este utilizat pe scară
largă pentru producerea de medicamente, coloranți și produse alimentare. Din
pomuşoare se mai produc gemuri şi dulceaţă care este adăugată în iaurturile cu affine.
Sucul de soc este, de asemenea, considerat un superaliment în Europa.
Sursa: EastFruit