Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Noul superaliment: fermierii ucraineni exportă mii de tone de soc

Pandemia de coronavirus a crescut cererea pentru soc pe piața internațională, datorită faptului că acest produs conține o cantitate mare de vitamina C. Agricultorii ucraineni au reacționat rapid la această tendință și au exportat mii de tone de pomuşoare anul trecut. La moment, interesul pentru soc este în continuă  creștere, iar prețurile pentru acesta cresc, astfel încât unele întreprinderi agricole intenționează deja să cultive plantații industriale și să proceseze aceste pomuşoare, potrivit sursei SEEDS.

În prezent, în Ucraina socul este predominant o plantă sălbatică. Majoritatea întreprinderilor recoltează pomuşoarele  pentru export, cumpărându-le de la populație. În acest sens, dacă prețul pentru soc se va menţine ridicat, cultivarea industrială a culturii date pare destul de promițătoare, afirmă Roman Potapov, campionul mondial de luptă liberă, care, după finalizarea carierei sale sportive, a decis să se iniţieze în agricultură. Antreprenorul cumpără socul din regiunea Chernihiv pentru al doilea an consecutive, iar la moment este în căutarea unor investitori pentru a construi o fabrică de prelucrare a socului.

„Există o mulțime de şanţuri, pante, terenuri în Ucraina care sunt greu accesibile pentru mașinile agricole.  Aceste locuri sunt destul de potrivite pentru cultivarea socului”, consideră Roman Potapov.

Volumul total al exporturilor de soc din Ucraina anul trecut s-a ridicat la 7,5 mii tone. Principalii importatori sunt Japonia și țările UE. În străinătate ei exportă atât pomuşoare cu crenguţă , cât şi boabe de soc în stare congelată.

Socul este utilizat pe scară largă pentru producerea de medicamente, coloranți și produse alimentare. Din pomuşoare se mai produc gemuri şi dulceaţă care este adăugată în iaurturile cu affine. Sucul de soc este, de asemenea, considerat un superaliment în Europa.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI