Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Agricultorii sunt îngrijorați de preţul scăzut al prunelor, dar speră totuşi la o majorare în octombrie

Săptămâna trecută în ţară, prețul mediu angro al prunelor a fost de 6 lei/kg, 0,34 USD/kg - pentru prima dată în anul curent ajungând la egalitate cu prețul mediu (în moneda națională) din aceeaşi perioadă a anului 2020. Comparativ, în dolari, la mijlocul lunii septembrie, prunele moldovenești angro sunt deja cu 1 cent mai ieftine decât la mijlocul lunii august din anul trecut, prețurile lor fiind cele mai mici din acest sezon. Acest lucru începe deja să-i îngrijoreze pe agricultorii locali. Deși, după cum cred reprezentanții Federaţiei Agricultorilor din Moldova FARM, mai există speranţă. Drept urmare, o creștere a prețurilor pentru prune este posibilă în următoarele două-trei săptămâni.

Deosebit de neplăcut pentru fermierii moldoveni este faptul că anul trecut, la sfârşitul verii-începutul toamnei, comercianții exportatori au plătit la fel sau doar puțin mai mult pentru prunele de un calibru mic care s-a datorat secetei catastrofale. Anul acesta, în ciuda crăparii unei părți semnificative a fructelor din cauza umidității ridicate, pe piața locală există multe oferte și o cantitate de prune de înaltă calitate.

Cu toate acestea, din punctul dat de vedere, imaginea este una schimbătoare. Specialiștii FARM au observat că, din vară, fluctuațiile prețurilor pentru prune pe piața fructelor din țară depind de prevalența anumitor soiuri în structura aprovizionării. Scăderea nivelului mediu al prețurilor angro pentru prune în a doua decadă din septembrie, în opinia lor, se datorează în mare măsură faptului că pe piață au apărut multe prune din soiul „Stanley”, fiind de dimensiuni medii și nu prea coapte. Nu este exclus ca, dacă în țară următoarele 2 săptămâni vor fi caracterizate de vreme caldă și uscată, calitatea - în ceea ce privește mărimea, conținutul de zahăr și nivelul de substanță uscată, va determina creşterea prețulului acestora.

Operatorii de pe piață consideră că prețul prunelor va depinde de îmbunătățirea probabilă a calității dacă urmează să fie furnizate pieței UE. Perspectivele unei creșteri a exporturilor și a prețurilor pentru aceste fructe în Federația Rusă sunt încă neclare. Cu toate acestea, experiența din sezoanele anterioare a arătat că, în ciuda gradului ridicat de diversificare a exporturilor, Moldova a trebuit neapărat să exporte 15-20 mii tone de prune pe piața rusă la un preț mediu - pentru a ameliora tensiunea și a menține profitabilitatea.

Un alt lucru încurajator pentru producătorii de prune din Moldova este faptul că, potrivit unor agricultori, aceștia au deja semnate contracte pentru furnizarea de soiuri târzii de prune în  luna octombrie - „Udlinennaia”, „President” etc. - la un preț nu mai mic de 8 lei/kg (0,45 USD/kg).

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI