Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Recolta curentă de prune poate fi mai mare decât cea prognozată inițial

Reprezentanții Asociației producătorilor de conserve de fructe și legume “Speranța Con”, referindu-se la rezultatele unui sondaj al livezilor membrilor săi, precum și la o serie de întreprinderi pomicole din regiunile sudice și centrale ale Republicii Moldova au ajuns la concluzia că anul acesta recolta de prune se poate dovedi a fi nu mai mică decât cea de anul trecut (aproximativ 65 mii tone). Este posibil ca, datorită situației favorabile din punct de vedere al vremii și logisticii, respectiv fără pierderi în timpul procesului de recoltare, producția brută de prune să depășească 70 de mii de tone.

Anterior, EastFruit a raportat că experții asociațiilor de producători agricoli au prezis în iulie-august o recoltă curentă scăzută de prune, cu aproximativ 20-30% mai mică decât cea de anul trecut. De menţionat este faptul că recolta de prune din 2020 a fost cea mai scăzută din câțiva ani. De la mijlocul ultimei decade, recolta de prune din țară a fost rareori sub nivelul de 100 de mii de tone. Prognoza pesimistă în ajunul sezonului curent a fost motivată de efectul periodicității biologice - o scădere accentuată a randamentului în acele livezi care au dat o recoltă relativ bună în ultimul an, care a fost unul extrem de uscat.

În plus, la începutul campaniei de recoltare, unii agricultori au subestimat randamentul prevăzut, ținând seama de faptul că un număr semnificativ de fructe crăpă de la excesul de umiditate, drept urmare riscând de a pierde o parte din producție. Cu toate acestea, reprezentanții Asociaţiei “Speranța Con” consideră că unii agricultori exagerează situaţia şi exclud în zadar prunele, care nu sunt solicitate de piața proaspătă și de producătorii de fructe uscate.

Sursa: EastFruit


DINAMICA PREȚURI