Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Prețurile la cartofi continuă să scadă pe piață

Recoltarea în masă a cartofilor a fost lansată în multe întreprinderi legumicole din Moldova începând cu sfârșitul lunii august. Randamentul și calitatea produselor sunt foarte diferite. Totuşi, în ciuda primăverii ploioase și a precipitațiilor peste medie din această vară, în multe ferme specializate în producția de legume rădăcinoase, randamentul cartofilor nu se încadrează în intervalul de 20-25 t/ha. Doi factori majori sunt în joc: economii la calitatea materialului de plantare achiziționat pentru recolta din 2021 și omisiuni în procesul de combatere a buruienilor și a bolilor. Drept urmare, gama sortimentală și categoria de calitate fac posibilă atribuirea celei mai mari părţi a recoltei de cartofi numai  în cea „Econom”. 

Realizând acest lucru, pe lângă faptul că se confruntă cu problema agravantă a angajării lucrătorilor sezonieri, mulți fermieri preferă în prezent să vândă cât mai mulți cartofi din câmp, în pungi și plase, fără a investi în sortare, spălare, ambalare în containere pentru consumatorii finali sau stocarea lor ulterioară. Drept urmare, de la începutul lunii septembrie, prețul angro pentru astfel de cartofi a scăzut la 2,8 lei/kg (0,16 USD/kg). În medie, de la sfârșitul lunii august până la sfârșitul primei decade a lunii septembrie, prețurile angro la cartofi au scăzut (după o stagnare lunară) cu 0,5-1,0 lei/kg – până la 3 lei/kg (0,17 USD/kg.) Acesta reprezintă cel mai scăzut nivel al prețurilor medii din luna septembrie pentru cartofi din ultimii trei ani.

Apropo, la începutul lunii septembrie a anului trecut, prețul mediu angro al cartofilor din ţară a scăzut, de asemenea, de la 3,5 la 3 lei/kg (deși în dolari în acel moment - 0,18 USD/kg - a rămas totuși mai mare decât nivelul actual al prețului). Cu toate acestea, condițiile din ultimul sezon agricol au fost foarte diferite de cele actuale - în ceea ce privește vremea, randamentul/calitatea produsului și momentul recoltării în masă. Factorul general care a influențat în egală măsură mediul prețurilor la începutul lunii septembrie a anului trecut și a acestui an, aparent, poate fi considerat nivelul cererii pieței. Și în 2020 și în 2021 nu este mare.

După cum observă producătorii de cartofi, la sfârșitul lunii august au fost efectuate ultimele livrări de cartofi către grădinițe, spitale, alte instituții sociale și unități militare „în baza unor contracte din vară în care erau stabilite prețuri relativ ridicate”. În septembrie, programul de lucru al instituțiilor de învățământ, al cateringului şi altor structuri nu este încă complet clar, situația epidemică din țară agravându-se brusc. Mulți fermieri nu au încheiat încă noi contracte în toamnă pentru furnizarea de cartofi cumpărătorilor din categoria dată. Cu toate acestea, se poate presupune deja că prețurile de cumpărare pentru cartofi totuşi vor scădea.

Merită menționat faptul că în cea mai mare parte a verii, pe piaţă au fost afişate cele mai mici prețuri la cartofi. Pe lângă cele menţionate, importul tradiţional de cartofi din Ucraina, Belarus şi Rusia aproape nu s-a înregistrat pe piaţa autohtonă.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI