Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

De ce oferta și prețul strugurilor de masă pe piața locală sunt în scădere?

Monitoringul EastFruit arată că de la începutul lunii august până la începutul lunii septembrie a acestui an în ţară, prețurile angro pentru strugurii albi de masă au scăzut în medie de la 30 lei/kg (1,68 USD/kg) la 10 lei/kg (0,56 USD/kg), iar cei din soiurile roșii - de la 35 lei/kg (1,96 USD/kg) la 12 lei/kg (0,67 USD/kg). Preţul strugurilor fără semințe a scăzut aproximativ în jumătate în această perioadă - la 15 lei/kg (0,84 USD/kg). În luna septembrie, acest proces, potrivit operatorilor pieței fructelor și pomuşoarelor din țară, este probabil să mai încetinească, dar totuşi va continua.

Experții asociațiilor de viticultori consideră că reducerea costului strugurilor în această perioadă se datorează specificului structurii soiurilor cultivate. În ultimii cinci ani, multe plantații cu soiuri timpurii de struguri de masă au fost defrişate în țară. Drept urmare, strugurii timpurii din sere și din câteva podgorii comerciale în câmp deschis sunt vânduţi - parțial pe piața internă, parțial pentru export - la un preț angro ridicat - 40-55 lei/kg (2,24 USD- 3,08/kg). De la începutul lunii august, volumul ofertei acestor produse a scăzut constant. În septembrie, în cantități mai mult sau mai puțin semnificative pe piață, sunt oferiţi numai struguri de masă din soiurile Victoria, Prezentabil, Cardinal etc.

Mai mult ca atât, majoritatea furnizorilor din această perioadă sunt micii fermieri-viticultori, care, în general, au doar câteva hectare de plantații. Volumul produselor lor este suficient pentru a acoperi cererea pieței interne (în același timp, este necesar să se țină cont de puterea de cumpărare scăzută a consumatorilor și de oferta variată de alte fructe ca şi alternativă). Totuşi, acest lucru nu este suficient pentru ca vânzătorii cu amănuntul să formeze în mod regulat loturi de struguri pentru export. Luând în considerare aceste circumstanțe, nivelul prețurilor de achiziție pentru strugurii ”de vară” este în scădere.

Anul acesta, scăderea prețurilor de vânzare cu amănuntul și de vânzare angro la struguri, se pare, va dura până la începutul lunii octombrie, când strugurii din soiul principal de export - Moldova, vor apărea pe piață cu o întârziere de două săptămâni în comparație cu sezonul precedent.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI