Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

„Saună pentru albine” – sau cum elvețienii combat acarianul Varroa fără produse chimice

Vatorex este un start-up dezvoltat în 2016 în Elveția de către ETH Zurich Pascal Brunner și tatăl său care este apicultor și biolog.

Principalul produs al companiei funcționează ca o „saună pentru albine”, scopul căreia este de a scăpa albine de acarianul Varroa, care devine tot mai periculos an de an.

Principiul de funcționare al așa-numitei saune constă în încorporarea unor dispozitive mici de încălzire în ceară ce acestea asigură o temperatură de 42°C timp de 3 ore, în acest mod fiind omorâți acarienii.

Operațiunea se repetă la fiecare 16 zile pentru a menține sub control acarianul.


Firele de încălzire Vatorex ucid acarienii, în timp ce albinele supraviețuiesc tratamentului termic fără daune și se pot dezvolta după aceasta.

Potrivit fondatorilor Vatorex, aceasta este prima soluție ce nu presupune utilizarea substanțelor chimice. Pe lângă aceasta, Brunner și echipa sa au dezvoltat o aplicație care colectează date de la apicultori și le evaluează electronic.

În prezent, compania Varotex are clienți în 14 țări europene și acum se extinde în Noua Zeelandă. În 2022, va lansa o nouă tehnologie bazată pe cercetările actuale.

Sursa: Agrobiznes
DINAMICA PREȚURI