Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Intervalul de preţ pentru merele din soiul „Gala” a fost stabilit

La începutul lunii septembrie, întreprinderile horticole din ţară au început să recolteze mere din soiul „Gala”. Unele întreprinderi mari până la sfârșitul primei săptămâni a acestei luni intenționează să exporte în mod independent, fără medierea comercianților-exportatori locali, primele loturi în Rusia. Intervalul de prețuri este de 6-7 lei/kg (0,38-0,39 USD/kg). Totul depinde, în primul rând, de una sau alta variaţie a soiului „Gala”, după cum spun fermierii, „cu cât fructul este mai roșu, cu atât prețul este mai mare”.

În paralel cu acest proces, firmele comerciale individuale (cele mai mari) au început să achiziţioneze mere Gala pentru export încă din primele zile ale campaniei de recoltare. Prețurile de achiziție oferite fermierilor sunt de 5-6,5 lei/kg (0,28-0,36 USD/kg), cu condiţia livrării produselor către centrele de sortare ale companiilor ce le achiziţionează. Mai mult ca atât, potrivit conducătorilor marilor întreprinderi agricole, acești comercianți iau mere în vrac chiar de la agricultorii care dispun de o infrastructură post-recoltare - adică, dacă este necesar, ei ar putea organiza sortarea/ambalarea fructelor la propriile baze. Aparent, motivul este că aceşti comercianți au comenzi pentru livrarea produselor de o calitate strict definită în containere după un anumit model.

În acest sens, merită menționat faptul că, potrivit EastFruit, la sfârșitul lunii trecute, unul dintre comercianții moldoveni, în strânsă colaborare cu lanțurile de supermarketuri rusești, a oferit fermierilor locali pentru merele Gala, cu un calibru de cel puțin 70 mm, împachetate în cutii de carton după modelul European un preț de 10 lei/kg (0,56 USD/kg). Aparent însă, acesta a fost un caz izolat.

Având în vedere randamentul destul de ridicat al merelor  Gala din acest an, conducătorii întreprinderilor agricole din regiunile nordice ale Moldovei consideră că nivelul prețurilor stabilit la începutul campaniei de recoltare 2021 este „bine-venit chiar și pentru fructele de înaltă calitate - din livezile care nu au avut de suferit de grindină și scabie ". Desigur, prețurile pentru merele acestui soi, chiar și de calitate scăzută, la începutul lunii septembrie a anului trecut erau semnificativ mai mari - 7-8 lei/kg (0,42-0,48 USD/kg). Fermierii înșiși recunosc că în 2020, prețurile pentru mere în ţară au fost „în principiu supraestimate din cauza randamentului scăzut proiectat și a cererii ridicate preconizate pentru merele moldovenești în Federația Rusă iarna”.

În 2019, nivelul inițial al prețurilor de cumpărare pentru merele Gala pe piața moldovenească (0,33-0,39 USD/kg) a fost aproximativ același cu cel din acest an.  Cel mai probabil, aceste două sezoane vor fi similare în ceea ce privește producția de mere: în 2019 - 610 mii tone, în 2021 - probabil aproximativ 600 mii tone.

Experții notează că, în ciuda începutului ușor întârziat al campaniei de recoltare, condițiile meteorologice pentru recoltarea merelor de gală din țară sunt favorabile. Cu toate acestea, ei recomandă ca aceasta să se desfășoare într-un timp mai scurt, deoarece precipitațiile care au căzut și cele prezise la începutul lunii septembrie pot afecta negativ calitatea fructelor.

Potrivit estimărilor experților, în Moldova, din suprafața totală de livezi de mere de 50 de mii de hectare, soiul Gala reprezintă aproximativ 7%.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI