Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

O parte semnificativă din recolta curentă de prune va fi vândută pentru prelucrare

Experții Federației Agricultorilor din Republica Moldova FARM remarcă faptul că, din cauza precipitațiilor și a schimbărilor de temperatură din a doua jumătate a verii, crăparea fructelor se atestă în multe livezi de pruni. Din acest motiv, o parte semnificativă a recoltei de prune merge la procesare - pentru fabricarea piureurilor, băuturilor alcoolice și fructelor uscate.

Acest lucru este facilitat de cererea și prețurile ridicate la prunile pentru procesare. Anterior, EastFruit a raportat că prețurile de cumpărare pentru aceste prune din soiul timpuriu Cabardinscaia pentru producția de piureu în luna august se situau în intervalul 2,8-3,4 lei/kg (0,16-0,19 USD/kg). În a doua jumătate a lunii trecute, potrivit agricultorilor, prunele din soiul Ciaciascaia erau la mare căutare în rândul producătorilor de fructe uscate, aceştia oferind aproximativ 4 lei/kg (0,23 USD/kg) pentru această materie primă. În septembrie, încă se menține un nivel relativ ridicat al prețurilor pentru pruna spre prelucrare a soiului Stanley, care este cel mai răspândit în Moldova.

Posibilitatea de a comercializa prune de o calitate scăzută pentru prelucrare contribuie destul de eficient la menținerea prețurilor la prune de o calitate medie la un nivel relativ ridicat. Deci, la sfârșitul lunii august - începutul lunii septembrie a acestui an, prețul mediu angro al prunelor a fost menținut în intervalul 7-8 lei/kg (0,39-0,45 USD/kg). În același timp, situația nu este stabilă, prețurile fluctuând săptămânal în limita a ± 1-2 lei/kg - în funcție de intensitatea achizițiilor comercianților-exportatori și de calitatea predominantă a fructelor (în volumul total de bunuri oferite). Cu toate acestea, în perioada specificată a acestui an, prețurile angro pentru prune au fost cu 0,01-0,02 USD/kg mai mari decât în ​​aceeaşi perioadă din 2020.

Prognozele pe termen scurt ale specialiștilor FARM sunt în general favorabile. Ei văd o creștere a exporturilor - atât către UE, cât și către ţările CSI - pe măsură ce recoltarea prunelor Stanley continuă. De asemenea, este posibil ca prețurile pentru prunele de înaltă calitate să crească către piețele europene la export.

În același timp, experții notează că, din cauza coacerii târzii a prunelor din aşa-zisele soiuri de toamnă, majoritatea fructelor vor fi vândute pe piața de fructe proaspete sau trimise spre procesare direct din livezi, nemaifiind depozitate în frigidere. Absenţa costurilor de stocare, evident, va contribui la reducerea costurilor de producție, acest lucru fiind profitabil pentru cei mai mulţi agricultori.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI