Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Prețurile mici pentru merele de vară reprezintă un semnal de trezire pentru agricultori

În ţară, de la sfârșitul lunii iulie până la sfârșitul lunii august 2021, nivelul prețurilor medii angro la merele din soiurile de vară nu a depășit 5-6 lei/kg (0,28-0,34 USD/kg) și a scăzut periodic până la 4 lei/kg (0, 22 USD/kg). În aceeaşi perioadă a anului trecut, nivelul prețurilor pentru merele moldovenești a fost semnificativ mai mare - 6-12 lei/kg (0,36-0,72 USD/kg).

Potrivit experților FARM, prețurile scăzute pentru recolta curentă de mere de vară pe parcursul întregului sezon de vânzare este un semnal de alarmă pentru fermierii din Republica Moldova. Acest lucru denotă, pe de o parte, potențialul foarte scăzut al cererii efective din partea pieței interne, iar pe de altă parte, nivelul crescut  al concurenței pentru mărul moldovenesc timpuriu pe piața rusă din partea producţiei locale și importate (din Asia Centrală, Iran, Turcia). Mai mult, este foarte posibil ca cererea şi puterea scăzută de cumpărare să se menţină și la merele de toamnă, cel puțin în luna septembrie.

La rândul lor, conducătorii  întreprinderilor horticole individuale și ale cooperativelor susțin că primesc cereri (până acum în număr mic) de la comercianții exportatori de a cumpăra mere din soiurile timpurii de toamnă, precum „Gala” și „Golden”, la un preț relativ ridicat - 10 lei/kg (0,56 USD/kg). Făcând comparație, în septembrie anul trecut, nivelul preţului la începutul sezonului de vânzare pentru aceste soiuri de mere a fost de 7-8 lei/kg (0,42-0,48 USD/kg). Cu toate acestea, trebuie remarcat în special faptul că la prețul de la sfârșitul primei săptămâni a lunii septembrie, când agricultorii din unele regiuni vor începe deja să culeagă mere Gala și Golden, comercianții intenționează să cumpere fructe de cea mai înaltă calitate, de un calibru de 70 mm sau mai mult, împachetate după standardele europene.

Între timp, potrivit reprezentanților organizațiilor de agricultori, deși recolta de mere din 2021 în ţară este relativ mare - conform prognozelor anunțate anterior, cel puțin 600 de mii de tone - calitatea fructelor în cele mai multe livezi este evaluată ca fiind una „medie”. Datorită precipitațiilor din vară cu grindină și a lucrărilor fitosanitare insuficient de efective, diverse boli s-au răspândit pe plantațiile de mere. Respectiv, se poate presupune că la începutul toamnei vor exista multe oferte de mere de o asemenea calitate pe piața locală şi care este puțin probabil să fie preluate de comercianţii exportatori.

În plus, potrivit operatorilor pieței de fructe și legume, multe întreprinderi horticole speră la vânzări active de mere, conform scenariului de anul trecut. Cu toate acestea, în anul curent, cel mai probabil, comercianții nu se vor grăbi să achiziţioneze mere. Prin urmare, pentru agricultorii care nu au o infrastructură post-recoltare, soluția potrivită ar fi închirierea individuală  a instalațiilor frigorifice și depozitarea merelor sortate -de cea mai bună calitate.

Sursa: EastFruit


DINAMICA PREȚURI