Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Eșec complet - rezultatele exporturilor de fructe din Moldova către Rusia în prima jumătate a anului 2021

Potrivit analiștilor EastFruit, prima jumătate a anului 2021 s-a dovedit a fi cea mai dezastruoasă pentru exporturile de fructe din Moldova, cel puțin în ultimii cinci ani.

În ratingul exportului de fructe către Rusia - principala piață a fructelor moldovenești - țara a scăzut patru poziții simultan, ocupând doar locul opt, deși în 2020, în aceeaşi perioadă, Moldova se situa pe locul patru. În plus, cifra de afaceri din exportul de fructe moldovenești către Rusia în prima jumătate a anului 2021 a scăzut cu 23%, până la 95 de milioane de dolari.

Exporturile de mere din Moldova către Rusia au scăzut cu 33% pe parcursul anului, iar în raport cu media din ultimii ani - cu 23%, până la 101,5 mii tone. Exportul de struguri de masă, al doilea cel mai important export de fructe către Rusia, a scăzut cu 19% și a fost, de asemenea, sub media ultimilor ani. Cu toate acestea, cel mai semnificativ declin a fost înregistrat la exportul de cireșe, care s-a datorat parțial întârzierii începerii recoltării lor. Cu toate acestea, la sfârșitul lunii iunie 2021, Moldova a reușit să exporte în Rusia doar 541 de tone de cireșe - de șapte ori mai puțin decât în ​​2020, de 11 ori mai puțin decât în ​​2019 și de 17 ori mai puțin decât în ​​aceeași perioadă a anului 2018! O scădere similară a aprovizionării a fost observată pentru vişinele proaspete.

Un alt element important al exportului de fructe al Moldovei către Federația Rusă îl constituie prunele uscate. Totuși, și aici, a existat o scădere a volumelor exporturilor cu 13% față de 2020 și cu 7% comparativ cu media din ultimii ani. Totuşi, a fost posibil să se mărească doar exporturile de căpșuni, dar chiar și aici creșterea a fost una nominală de doar 3%. În același timp, exporturile de zmeură proaspătă și caise proaspete s-au prăbușit literalmente.

Trebuie remarcat faptul că, pe lângă scăderea volumelor de export, a existat și o scădere a prețurilor medii de export. Experții consideră că principalul motiv este concurența crescută pe piața rusă și lipsa eforturilor de diversificare a exporturilor din partea producătorilor moldoveni. „De câțiva ani se atestă o creștere spontană a activității furnizorilor de fructe din Iran și Turcia pe piața rusă și nu numai la fructe exotice, ci și la cele tradiționale pentru Moldova, în primul rând la măr. În același timp, exportatorii de fructe din aceste țări cultivă soiuri moderne de mere care sunt solicitate în întreaga lume și nu numai în Rusia și au experiență în exporturile la scară largă către țările din Orientul Mijlociu și Asia de Sud-Est. De menţionat sunt standardele lor înalte de calitate și experiența bogată de export în comparaţie cu Republica Moldova ceea ce le oferă un avantaj și pe piața rusă ”, explică Andriy Yarmak, Economist în cadrul Departamentului de Investiții al Organizației Națiunilor Unite pentru Agricultură și Alimentație (FAO).

„În plus, Serbia continuă să își consolideze poziția pe piața rusă, totuși, nu datorită creșterii volumelor de aprovizionare, ci datorită creșterii calității produselor. În acelaşi timp, pomicultorii din Rusia înșiși nu se obosesc să îi întreacă- de mulți ani această țară fiind un lider în Europa în ceea ce privește volumul importurilor de răsaduri de culturi pomicole și în ceea ce privește dezvoltarea facilităților moderne de depozitare a fructelor. Prin urmare, producția locală și produsele locale ruseşti încep să concureze direct cu importurile din Moldova, având un avantaj competitiv sub forma unor costuri logistice mai mici ”, notează expertul FAO.

Analiștii EastFruit prezic că sezonul 2021/22 va fi unul dintre cel mai dificil din istorie pentru producătorii moldoveni, în primul rând pentru cei de mere. Creșterea producției în majoritatea țărilor din regiune, combinată cu scăderea cererii la mere, va pune presiuni enorme asupra prețurilor. Respectiv, un măr de calitate scăzută și medie poate fi vândut numai pentru prelucrare și chiar și la prețuri care sunt semnificativ mai mici decât cele din anul trecut, neacoperind măcar costul recoltării acestui fruct.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI