Un selecționer din Moldova a
reușit să creeze struguri cu o greutate de cinci kilograme, ale căror bobițe
pot ajunge la dimensiunea unei cutii de chibrituri sau chiar o pot depăși.
Este vorba despre Ivan Țurcan din
satul Copanca, raionul Căușeni, care prin încrucișarea soiurilor a obținut
peste 400 de forme noi ale acestui fruct. Unele au stârnit interesul
inginerilor horticoli de peste mări și țări. Astfel, strugurii lui Ivan Țurcan
cresc acum chiar și în Madagascar, Indonezia sau Japonia.
Performanța la care a ajuns se
datorează celor 20 de ani în care a tot experimentat cu soiurile. Totul a
început dintr-o pasiune, când, fiind profesor de fizică și matematică la școala
din satul natal Nezavertailovka, a decis să renunțe la profesia de pedagog
pentru a-și realiza visul - cel de a crea soiuri de struguri rezistente la
diverse boli și la înghețuri.
L-am găsit pe Ivan Țurcan în via
fiului său, acolo unde petrece zile întregi muncind în sudoarea frunții -
experimentează cu diverse soiuri de struguri pe care le încrucișează pentru a
ajunge la forme desăvârșite.
Unele impresionează de-a dreptul
prin grandoarea sa. Spre exemplu, o formă de struguri pe care a denumit-o
„Ștefan cel Mare” poate ajunge la mărimi gigantice. Atunci când fructul se
coace, o bobiță poate avea dimensiunea unui ou, iar un ciorchine ajunge să
cântărească și cinci kilograme. Dar această formă nu este singura cu care se
poate lăuda selecționerul.
Toate secretele acestui domeniu
le-a aflat singur, de-a lungul anilor în șir de cercetări, fără a avea studii
în domeniu.
„Am trăit la marginea satului,
acolo era o vie cu struguri mărunți, de un gram bobița. Și de când eram la
școală mă tot gândeam dacă nu este oare posibil de obținut niște soiuri mai
mășcate. Nu m-am consultat cu nimeni, m-am autoinstruit și am început să
încrucișez” a mărturisit Ivan Țurcan.
Selecționerul are un carnet în
care își notează toate formele și duce evidența fiecăreia pentru a vedea cum evoluează
încrucișarea în timp.
Potrivit lui, dintr-o singură
încrucișare se pot obține mii de forme de struguri, iar ele în timp pot să
sufere mutații. Spre exemplu, în primul an strugurele poate să iasă alb, iar în
următorul an, acesta poate fi roșu.
„Chiar de la una și aceeași
încrucișare poți să capeți o mie de puieți cu caracteristici diferite. Doi
puieți identici nu vor fi niciodată. Înmulțirea lor se face prin altoire” a
explicat selecționerul.
Procesul de încrucișare nu este
dificil, dar necesită răbdare și timp. Secretul unor struguri savuroși este
dragostea pentru munca pe care o depune Ivan Țurcan. El selectează cu grijă
soiurile pe care le încrucișează pentru a obține un rezultat pe măsura
așteptărilor.
„Dacă vrem să obținem o
încrucișare din plante ambigene, atunci una trebuie castrată. Tăiem staminele,
îmbrăcăm totul deasupra în hârtie de pergament, ca o pungă, iar cealaltă plantă
ambigenă la fel o îmbrăcăm în hârtie ca să nu fie polen. Când a înflorit
cealaltă floare, introducem aici, în această pungă, polen și timp de două
săptămâni, de câte două-trei ori pe zi se agită pentru a se poleniza. Apoi
creștem strugurele, iar sâmburii îi strângem, îi sădim și obținem o nouă formă”
a explicat Ivan.
Bărbatul își dorește să
pantenteze formele ca să poată fi recunoscute drept soiuri noi și așa le va
putea exporta. Însă chiar și în lipsa brevetelor puieții lui Ivan Țurcan au
ajuns în diverse țări - până și în Madagascar, Indonezia sau Japonia. Nu le
vinde, ci le transmite prin cercuri restrânse de selecționeri, unde Ivan Țurcan
se bucură de un anumit renume.
Cele mai speciale forme le-a
denumit în cinstea celor dragi - a soției, copiilor și nepoților săi. De
exemplu, „Muskat Ioannî”, „Emilia”, „Ulîbka Laurî” sau „Son Dianî”. Ține mult
la realizările sale și vrea să lase în urma sa ceva memorabil.
„Toți selecționerii procedează
așa, mai întâi denumesc soiurile în cinstea rudelor, apropiaților, cunoscuților.
Fac acest lucru pentru a păstra memoria, ca să le las urmașilor o amintire
despre bunic, străbunic” a mărturisit selecționerul.
Beneficiul încrucișării nu este
doar obținerea unor struguri cu o formă și un gust nou, ci și a rezistenței la
ger și diverse boli pe care le poate căpăta vița-de-vie.
Potrivit selecționerului,
tehnologia corectă de încrucișare permite crearea puieților rezistenți la
diverse condiții climaterice, iar acest lucru le va permite agricultorilor să
crească struguri gustoși și frumoși cu minimum cheltuieli, deoarece nu vor
necesită o stropire frecventă și o îngrijire costisitoare. În acest an,
condițiile climaterice i-au distrus roada de struguri obținuți din vița-de-vie
cumpărată, în schimb vița-de-vie care a fost crescută de el în urma
încrucișării nu a fost afectată nici de frig, nici de boli.
„Primăvara a fost foarte rece,
ploioasă, polenul nu s-a împrăștiat. Soiurile care se polenizează mai devreme
au avut de suferit din această cauză. Totul depinde de vremea de afară” a
remarcat bărbatul.
Ivan Țurcan își vinde strugurii
la piață, pentru că nu produce cantități mari ca să ajungă în marile rețele de
comerț. A muncit peste două decenii la calitatea strugurilor de care se bucură
cei care îi consumă. Poate că într-un viitor nu foarte îndepărtat numărul celor
care îi vor savura fructele inedite va crește în progresie geometrică.
Sursa: AGROEXPERT