Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Recoltarea nucilor în acest an va începe în ultima decadă a lunii august

În următoarele 7-10 zile, multe întreprinderi agricole ce cultivă nuci din ţară vor începe să culeagă recolta curentă de nuci. Contrar ipotezelor operatorilor de pe piață, recoltarea nucilor va începe la timp aproape ca de obicei.

Conducătorii  acestor întreprinderi notează că dezvoltarea fructelor în livezile de nuci în acest an nu a avut loc ritmic: în prima jumătate a verii - cu o întârziere de zece până la douăsprezece zile, la sfârșitul verii a fost notată maturarea lor accelerată. Din acest motiv, țara a ratat perioada de vânzări masive de nuci verzi tinere. În parte, acest lucru va aduce beneficii pieței interne a nucilor din țară, care anterior era anual lipsită de o cotă semnificativă de produse comercializabile şi care erau colectate de pe aleile de-a lungul drumurilor și centurilor forestiere într-o formă imatură.

Reprezentanții Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din ţară menționează că nu este posibil să se prevadă volumul aproximativ al recoltei de nuci anul acesta. Principala problemă este că, în primăvara anului trecut, din cauza înghețurilor, atât plantațiile de nuc de dimensiuni mici, cât şi cele extinse au fost grav avariate. Nu toți copacii și-au revenit pe deplin din acest stres, chiar și în livezile bine îngrijite. În unele dintre ele randamentul va fi mai mic, pe când în altele va fi mai mare decât media din ultimii 5-7 ani (aproximativ 25 de mii de tone de nuci în coji dure).

În același timp, cultivatorii de nuci observă că anul acesta, din cauza precipitațiilor abundente primăvara și vara, calitatea nucilor este probabil să fie ridicată: fructele fiind mari şi coaja verde separându-se bine de ele. În medie, dimensiunea mare a fructelor și umplerea lor bună în interiorul cochiliei, după cum cred experții în domeniu, ar putea oferi crescătorilor de nuci o creștere a masei de produse în limita a 7-10%.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI