Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

​Comercianții germani sunt gata să înceapă importul prunelor moldovenești în septembrie

Din cauza problemelor părute în livezile de pruni din partea de sud a țării, exportatorii germani încep din nou aprovizionarea lor cu prune moldoveneşti proaspete şi de înaltă calitate. Despre acest lucru scrie platforma EastFruit cu referire la FreshPlaza.

„Plantațiile de prun au suferit de pe urma înghețurilor, în special în sudul Germaniei, în special soiurile timpurii au fost deosebit de afectate. Respectiv, recoltarea lor a început cu două săptămâni mai târziu decât de obicei, din cauza şi a unei primăveri răcoroase”, a declarat Kurt Halder, director de vânzări la OGA / OGV NORDBADEN EG, canalul german de distribuție a fructelor şi legumelor cooperativelor.

„Desigur, dacă există cerere, am dori să vindem prunele moldovenești după recolta germană. În general, ne așteptăm la acelaşi venit din vânzări ca şi anul trecut, doar că am dori să creștem totuşi vânzările”, a spus Halder.

Anul trecut Moldova a exportat peste 2.450 de tone de prune în Germania. Reprezentanții importatorilor au apreciat foarte mult calitatea fructelor aduse din Moldova și și-au exprimat dorința de a continua să lucreze cu producătorii moldoveni.

Potrivit lui Kurt Halder, în octombrie, foarte multe depind de vreme. „Când vremea este frumoasă și caldă, lucrurile merg mai bine. Cred că la sfârșitul lunii septembrie vom putea începe deja să importăm prune din Moldova”, a menţionat el.

Elena Davidescu, director al departamentului de marketing al Ceteronis-ST din Moldova, consideră că perspectivele sezonului actual pentru prune sunt promițătoare. Ceteronis - ST este o gospodărie de familie cu o suprafață cultivată de peste 2000 de hectare. Compania este certificată de GlobalG.A.P. și GRASP și este bine cunoscută pentru prunele sale Stanley, care sunt tot mai populare pe piețele occidentale precum Franța, Germania, Belgia și Olanda.

Compania recoltează aproximativ 5.000 de tone de prune pe an, reprezentând cel mai mare producător de prune din Moldova. Prunele sunt colectate cu grijă și depozitate în frigidere înainte de sortare, dimensionare și pregătire pentru transport. Pe lângă prune, Ceteronis-ST crește și produce 4.500 de tone de struguri de masă și 2.000 de tone de piersici și cireșe.

În ultimii ani, fructele moldovenești au pătruns cu succes pe noi piețe de desfacere. Peste 46.900 de tone de prune au fost exportate în sezonul trecut, dintre care mai mult de jumătate au ajuns pe piețele Uniunii Europene, inclusiv Italia, Franța, Croația, Polonia, Germania și Austria.

În prezent, prunul este cultivat în Moldova pe 22.000 de hectare cu o producție anuală de 100.000 de tone. Prunele sunt disponibile din august până în noiembrie. În ciuda faptului că în Moldova se produc mai mult de zece soiuri de prune, “Stanley” și “President” sunt cele mai populare soiuri pentru export.

Sursa: EastFruit

 

DINAMICA PREȚURI