Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

​Piersicul plat - „motorul prețurilor” la piersici pe piaţă

Săptămâna trecută, pomicultorii din regiunile sudice ale Moldovei au început să recolteze și să vândă soiuri de piersici plaţi. Aceste fructe sunt prezente pe piața internă de aproximativ o lună. Cu toate acestea, până acum au fost importate în principal (grecești și turcești) de comercianții cu amănuntul şi de cele mai mari lanțuri de supermarketuri și vândute cu amănuntul la un preț destul de ridicat - 50-60 lei/kg (2,77-3,33 USD/kg), respectiv aproximativ de două ori mai mult decât piersicii obișnuiti. Piața locală a reacționat aproape imediat la apariția în vânzare a piersicilor plaţi cultivaţi local, cu o scădere a prețurilor pentru aceştia: la 30-35 lei/kg (1,66-1,94 USD/kg) în pieţe, 40-50 lei/kg (2,22-2,77 $/ kg) în comerțul cu amănuntul în supermarket şi până la 23-25 ​​lei/kg (1,27-1,38 $/kg) în piețele angro.

În același timp, apariţia soiurilor locale de piersici plaţi pe piața moldovenească săptămâna trecută, judecând după monitorizarea prețurilor de către EastFruit, a dus la o creștere - după o stagnare de două săptămâni - a prețurilor medii și maxime pentru piersici în general cu aproximativ 2 lei/kg, până la 17-20 lei/kg (0,94 - 1,11 USD/kg).

Totodată, pomicultorii-comercianți observă influența ambiguă a piersicului plat asupra segmentului de piersici în ansamblu. Pe de o parte, piersicii plaţi au o cerere vizibil mult mai ridicată în rândul consumatorilor - în ciuda faptului că în prezent costă în medie cu 5 lei/kg mai mult în comerțul cu amănuntul decât piersicii obișnuiţi. Pe de altă parte, prezența unui număr semnificativ de piersici plaţi pe piață reduce nivelul vânzărilor soiurilor obișnuite de piersici și duce la o polarizare ridicată a prețurilor pentru acestea. Mai mult ca atât, pe măsură ce oferta de soiuri comune de piersici pe piața internă (Redhaven etc.) crește, nivelul minim al prețului pentru piersici va scădea și mai mult.

De asemenea, merită să luăm în considerare faptul că vânzările de export a piersicilor moldovenești, potrivit comercianților, nu sunt mari la sfârșitul lunii iulie (caisul are o cerere considerabil mai mare în rândul cumpărătorilor externi). În același timp, piersicii plaţi practic nu sunt exportaţi din ţară. Potrivit estimărilor experților, suprafața totală a piersicilor plaţi în Moldova este de aproximativ 50 de hectare. Cu toate acestea, plantațiile de piersic plat în întreprinderile horticole rareori depășesc câteva hectare; fiind extrem de dificil pentru ţara noastră să colecteze chiar și un singur lot de export de produse din astfel de zone.

Și încă un punct interesant: micii producători de soiuri de piersici plaţi preferă să-l vândă pe cont propriu la un preț relativ ridicat, fără a recurge la serviciile comercianţilor intermediari. În mare parte, acest lucru este facilitat de fermitatea ridicată, transportabilitatea și păstrarea calității piersicului plat; drept urmare agricultorii nu sunt nevoiţi să-l vândă urgent şi imediat după recoltare.

Reprezentanții asociațiilor de pomicultori consideră că creșterea segmentului de producție de piersici plaţi în Moldova până la nivelul de export este mult îngreunată de faptul că soiurile nu au fost încă incluse în Registrul de Stat. În consecință, înființarea livezilor de piersici plaţi, la moment, nu este subvenționată.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI