Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

​Producția de pepene galben din acest an va scădea brusc

Managerii companiilor furnizoare de semințe susţin că anul acesta, din cauza vremii ploioase și răcoroase din primăvară și începutul verii, agricultorii moldoveni au fost nevoiți să semene din nou zeci de hectare de plantații de pepene galben. Luând totuşi acest lucru în considerare,  vânzările de semințe hibride de pepene galben au scăzut cu aproximativ 20-25% față de anul trecut. Poate că, într-o oarecare măsură, fermierii au înlocuit semințele scumpe importate cu cele locale. Cu toate acestea, conform estimărilor experților, în acest an este puțin probabil ca suprafața agricolă însămânţată cu pepene galben să depășească 700-800 de hectare.

Anul trecut, conform statisticilor, suprafața totală a plantațiilor de pepene galben şi verde în Moldova a fost de aproape 6 mii de hectare, inclusiv pepeni galbeni - aproximativ 1,5 mii de hectare.

Primele loturi de pepene galben au apărut în ţară săptămâna trecută, iar calitatea acestora este încă scăzută. Cu toate acestea, fermierii speră că, datorită vremii calde și a precipitațiilor, calitatea soiurilor de pepeni cu coacere medie și târzie va crește, iar randamentul lor  va spori până la 20-25 t / ha.

Prețurile angro  ale pepenelui galben local  la începutul acestei săptămâni au fost la acelaşi nivel cu prețurile minime de import pentru pepenele galben, preponderent fiind cel turcesc: 12-13 lei/kg (0,66-0,72 USD/kg). Acesta din urmă este cu mult mai mic decât nivelul prețului din aceeaşi perioadă a anului trecut - 15-22 lei/kg (0,88-1,12 USD/kg).

Operatorii pieței de fructe și legume din ţară consideră îndoielnică perspectiva unei stabilizări pe termen lung a prețurilor angro la pepene galben în situaţia dată. În luna august, oferta de pepeni galbeni ucraineni va crește aproape sigur pe piața moldovenească, însă consumatorul mediu din Moldova optează, totuşi, pentru preţul cel mai mic la pepenii galbeni.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI