Ştefan Golubciuc, președintele
Asociației Producătorilor de Conserve din Fructe și Legume din Moldova,
Speranța-Con, a declarat într-un interviu acordat Agroexpert.md că „a
recomandat insistent conducătorilor fabricilor de conserve să accepte toate
merele pe care întreprinderile agricole și comerciale sunt gata să le ofere spre
procesare luna aceasta ”.
Această propunere este influenţată
de mai mulți factori. La moment, prognoza pentru recolta de mere din 2021 este
încă aproximativă. Condițiile pentru polenizarea livezilor de mere în primăvară
au fost departe de a fi ideale, ceea ce, aparent, va afecta cantitatea noii
recolte, iar vremea rece crește riscul de ploaie și grindină. În același timp,
este deja clar că merele văratice, ca și alte fructe, se vor coace mai târziu
decât de obicei. În consecință, sezonul de procesare a mărului din recolta de
anul trecut se poate încheia mai târziu decât de obicei (în anii precedenți
acest lucru s-a întâmplat în aprilie-mai).
În plus, în prima jumătate a
lunii iunie, aproximativ 20 de mii de tone de mere au rămas în depozitele
entităților agricole din Moldova, a căror calitate nu mai este în concordanță
cu cerințele „pieței proaspete”. În cel mai bun caz, majoritatea merelor vor
merge la prelucrare. Prețul mediu pentru un măr spre procesare oferit de fabrici
nu depășește în prezent 1,5 lei/kg. Cu toate acestea, trebuie de avut în vedere
faptul că preţul poate varia într-o direcție sau alta, în funcție de distanța
dintre frigiderele întreprinderii agricole și întreprinderile de conserve, dacă
intermediarii sunt implicați în lanțul de aprovizionare cu materii prime etc.
După cum remarcă Ştefan Golubciuc,
principala dificultate a procesului de achiziție a materiei prime în prezent
constă în „ritmul său pe bucăţi” şi care depinde de modul în care companiile
furnizoare reușesc să organizeze sortarea merelor. Fructele care au fost
depozitate în frigidere timp de mai multe luni, pe de o parte, au pierdut multă
umiditate - ceea ce nu este rău pentru prelucrare, dar pe de altă parte,
densitatea, transportabilitatea și fabricabilitatea lor au scăzut, de asemenea.
În cele din urmă, în ajunul
noului sezon, fabricile de conserve trebuie să ia o pauză pentru a curăța și
repara echipamentele.
Sursa: EastFruit