Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

​Merele din recolta trecută continuă să fie acceptate la prelucrare până la sfârşitul lunii iunie

Ştefan Golubciuc, președintele Asociației Producătorilor de Conserve din Fructe și Legume din Moldova, Speranța-Con, a declarat într-un interviu acordat Agroexpert.md că „a recomandat insistent conducătorilor fabricilor de conserve să accepte toate merele pe care întreprinderile agricole și comerciale sunt gata să le ofere spre procesare luna aceasta ”.

Această propunere este influenţată de mai mulți factori. La moment, prognoza pentru recolta de mere din 2021 este încă aproximativă. Condițiile pentru polenizarea livezilor de mere în primăvară au fost departe de a fi ideale, ceea ce, aparent, va afecta cantitatea noii recolte, iar vremea rece crește riscul de ploaie și grindină. În același timp, este deja clar că merele văratice, ca și alte fructe, se vor coace mai târziu decât de obicei. În consecință, sezonul de procesare a mărului din recolta de anul trecut se poate încheia mai târziu decât de obicei (în anii precedenți acest lucru s-a întâmplat în aprilie-mai).

În plus, în prima jumătate a lunii iunie, aproximativ 20 de mii de tone de mere au rămas în depozitele entităților agricole din Moldova, a căror calitate nu mai este în concordanță cu cerințele „pieței proaspete”. În cel mai bun caz, majoritatea merelor vor merge la prelucrare. Prețul mediu pentru un măr spre procesare oferit de fabrici nu depășește în prezent 1,5 lei/kg. Cu toate acestea, trebuie de avut în vedere faptul că preţul poate varia într-o direcție sau alta, în funcție de distanța dintre frigiderele întreprinderii agricole și întreprinderile de conserve, dacă intermediarii sunt implicați în lanțul de aprovizionare cu materii prime etc.

După cum remarcă Ştefan Golubciuc, principala dificultate a procesului de achiziție a materiei prime în prezent constă în „ritmul său pe bucăţi” şi care depinde de modul în care companiile furnizoare reușesc să organizeze sortarea merelor. Fructele care au fost depozitate în frigidere timp de mai multe luni, pe de o parte, au pierdut multă umiditate - ceea ce nu este rău pentru prelucrare, dar pe de altă parte, densitatea, transportabilitatea și fabricabilitatea lor au scăzut, de asemenea.

În cele din urmă, în ajunul noului sezon, fabricile de conserve trebuie să ia o pauză pentru a curăța și repara echipamentele.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI