Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

​În acest an se aşteaptă o recoltă bogată de struguri de masă

Experții asociațiilor producătorilor de struguri de masă consideră că starea bună a viţei de vie din majoritatea plantațiilor actuale permite prognozarea unui potențial randament al roadei cu aproximativ 15-20% peste nivelul mediu din ultimii trei ani. În această perioadă, suprafața plantațiilor productive a soiurilor de struguri de masă a constituit aproximativ 17 mii de hectare. În 2020, s-au recoltat de pe ele circa 70 mii de tone de struguri, în 2019 - 112 mii tone, în 2018 - 126 mii tone.

Această prognoză favorabilă este motivată de o bună iernare a podgoriilor și de o cantitate mare de precipitații în perioada toamnă-primăvară. Precipitațiile continuă şi vara, însă, potrivit majorității viticultorilor, acestea nu pot fi considerate încă excesive, deoarece există dovezi că în unele regiuni sudice ale țării, rezervele de umiditate din solul de sub podgorii sunt semnificative numai în stratul de 50-70 cm.

În orice caz, cantitatea și calitatea recoltei vor depinde în mare măsură de faptul dacă cultivatorii vor putea asigura o igienizare la timpul potrivit, precisă, dar suficient de eficientă în condițiile precipitațiilor aproape zilnice și a înfloririi incipiente. De asemenea, datorită temperaturii relativ scăzute a aerului conform standardelor de vară, există o mare probabilitate de cădere de grindină.

Sfârșitul de primăvară și începutul verii răcoroase şi umede vor întârzia în mod evident perioadele de coacere și recoltare a strugurilor de masă cu aproximativ două săptămâni. Potrivit unor experți din industria viticolă a țării, acest lucru poate fi chiar considerat drept un avantaj. În perioadele anterioare, recoltarea începea mai devreme decât de obicei, drept urmare producătorii au fost nevoiţi să stocheze o parte din recoltă timp de câteva săptămâni sau mai mult, până la formarea prețului stabil pentru loturile mari de struguri destinate exportului. Deseori, acest fapt a dus la o scădere a calității produselor până la momentul livrării lor active. Anul acesta, probabil, termenul de păstrare al producţiei, în scopul condițiilor de piață mai bune (mai definite), va fi mai scurt, din cauza începerii ulterioare a vânzărilor.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI