Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Livădarii moldoveni vor depozita în frigidere mult mai puține prune decât anul trecut

Recoltarea soiurilor târzii de prune va fi finalizată săptămâna aceasta în Moldova. Potrivit experților Federației Agricultorilor din Moldova (FARM), la sfârșitul campaniei de recoltare a  prunelor, în frigiderele companiilor agricole și comerciale vor fi depozitate aproximativ 15-20 mii tone. Aceasta în timp ce, la sfârșitul recoltei de prune de anul trecut, cel puțin 30 de mii de tone din acest produs au fost acumulate în depozitele frigorifice ale operatorilor de pe piața fructelor din țară.

De săptămâna trecută, producătorii agricoli vând aproape toate prunele pentru export nu din livezi, ci din frigidere. Drept urmare, prețurile au crescut cu aproximativ 1 lei / kg - până la 9-10 lei / kg (0,53-0,59 USD / kg). Cu toate acestea, este evident că creșterea prețurilor la prune va continua. Cea mai mare parte a fermierilor nu va trebui să vândă urgent prune la prețul actual, deoarece nu se confruntă cu sarcina de a elibera zone de refrigerare pentru recoltarea strugurilor de masă, deoarece aceasta nu va fi mare. În timp ce pruna, cu respectarea atentă a procedurilor tehnologice care să nu admită pierderi de calitate, poate „trăi” până anul viitor.

Având în vedere situația actuală, agricultorii speră, până la sfârșitul acestei luni, la o creștere semnificativă a prețurilor la „prune și frigidere”: cel puțin 13-15 lei / kg (0,76-0,88 USD / kg). Având în vedere cererea crescândă din partea exportatorilor, este posibil ca o parte din recolta de prune să fie vândută la acest preț.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI