Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

După precipitațiile din iunie, viticultorii moldoveni nu au revizuit în creștere prognoza pentru recolta de struguri de masă

În ciuda faptului că la sfârșitul lunii mai și în cursul lunii iunie pe aproape întreg teritoriul Republicii Moldova au căzut precipitații, specialiștii din asociațiile regionale ale producătorilor de struguri de masă consideră că este prematur să revadă în creștere previziunile pentru recolta 2020. În opinia lor, ploile au îmbunătățit aproape peste tot starea viilor, după o secetă care a început în țară toamna trecută. Cu toate acestea, în anumite regiuni din zonele de sud și centru ale Moldovei, au căzut un total de nu mai mult de 20-30 mm de precipitații. Pentru o reîncărcare importantă a rezervelor de umiditate după secetă, podgoriile au avut nevoie de ploi în volum de cel puțin 50-60 mm. Adică efectul ploilor din iunie în multe regiuni nu a fost foarte mare (deși în unele regiuni au căzut luna aceasta până la 100 mm de precipitații).

Ținând cont de deficitul sever de umiditate din sol, specialiștii din asociațiile viticole au recomandat reducerea cu 25-30% a numărului de lăstari pe plantații. În consecință, în viitor, viticultorii vor trebui să normalizeze încărcătura de ciorchini pe tufișuri. Având în vedere deja acest fapt, randamentul potențial pentru 2020 ar trebui redus cu cel puțin 20%. De asemenea, trebuie remarcat faptul că unele vii au suferit de grindină în iunie. În prezent, multe plantații sunt igienizate, dar efectul acestora nu este încă evident. În sfârșit, în 2020, pe fondul unui deficit continuu de umiditate în sol, persistă problema calității scăzută (boabe mici), în mod similar anului trecut.

Ținând cont de toți acești factori, experții consideră, cu un grad ridicat de probabilitate, că recolta de struguri de masă în 2020 va fi semnificativ mai mică decât anul trecut (aproximativ 100 de mii de tone).

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI