Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

În Moldova, timp de un an legumele s-au ieftinit brusc, dar au rămas cele mai scumpe din regiune

Un audit al departamentelor de fructe și legume din supermarketurile din Ucraina, Uzbekistan, Moldova, Georgia și Tadjikistan, realizat de către echipa EastFruit la 30 iunie 2020, a arătat că cea mai mare scădere a prețurilor de vânzare cu amănuntul din capitala Moldovei, Chișinău, a fost remarcată în categoria așa-numitelor legume pentru borș (ceapă, sfeclă, varză, morcovi și cartofi). Față de 30 iunie 2019, prețurile pentru aceste categorii de bunuri din supermarketurile din Chișinău au scăzut cu o medie de 27%.

Este interesant de menționat că aproape toate tipurile de legume pentru borș au scăzut în preț aproape simultan - sfeclă cu 31%, morcovul - cu 30%, ceapă - cu 27%, varza - cu 25% și cartofii - cu 22%. Cu toate acestea, în ciuda unei reduceri atât de importante a prețului de vânzare cu amănuntul timp de un an, toate aceste poziții, cu excepția cartofilor, au fost cele mai scumpe din toate țările în care s-a desfășurat auditul. Doar prețurile pentru cartofii din Moldova au fost puțin mai mici decât în ​​Ucraina.

De asemenea, remarcăm că timp de un an în Moldova au scăzut prețurile și pentru roșii. Prețul cu amănuntul al acestor legume a scăzut cu 26%, în perioada menționată. Iar castraveții, dimpotrivă, au crescut în preț cu 65% într-un an. Aceste tipuri de legume erau, de asemenea, relativ scumpe în comparație cu alte țări din regiune.

Pe parcursul unui an au scăzut în Moldova prețurile și pentru verdețurile proaspete - pătrunjel și marar. Preșurile erau mai mici decât în ​​Ucraina, dar mai mari decât în ​​Georgia, Uzbekistan și Tadjikistan.

Rezultatele complete ale auditului cu amănuntul al departamentelor de fructe și legume din supermarketuri privind calitatea departamentelor și serviciilor, calitatea fructelor și legumelor, ale sortimentului și prețurilor sunt așteptate în viitorul apropiat

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI