Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

​NOILE CORPURI DE ILUMINAT CRESC PRODUCȚIA DE CASTRAVEȚI CU 30%, FĂRĂ A CREȘTE CONSUMUL DE ENERGIE

Folosind senzori localizați în seră, sistemul HortiSense monitorizează diferitele procese asociate cu lumina, prelucrează datele primite și ajută la utilizarea mai corectă a becurilor.

În Finlanda, din cauza lipsei de lumină naturală, cultivarea castraveților în timpul iernii este posibilă numai în sere, folosind iluminat artificial. Capacitatea instalată a lămpilor în fermele finlandeze este de obicei mult mai mare decât cea utilizată în alte țări. Potrivit lui Paul van der Valk, reprezentantul vânzări Hortilux, dacă în Olanda se utilizează de obicei aproximativ 110 μmol / m2 / s, atunci, în Finlanda, capacitatea instalată este de 3-4 ori mai mare.

Producătorul finlandez de castraveți Jan Lindberg cultivă castraveți la ferma sa, Malax Trädgår, situată în mijlocul țării, lângă orașul Malax. Cu câțiva ani în urmă, a devenit clar faptul că instalațiile dintr-o seră de 1,9 hectare trebuie înlocuite. Becurile se defectau în mod regulat, ceea ce provoca pierderi la roada de legume. În plus, proprietarul fermei a dorit să crească intensitatea iluminatului, dar fără o creștere semnificativă a consumului de energie. S-a apelat la specialiștii companiei „Khortilyuks”, care au dezvoltat un nou sistem de iluminare pentru el. Sistemul nou este format din lămpi de înaltă presiune NXT2, de 1000 W, cu o putere de lumină de 430 µmol / m2 / sec, plasate sub tavanul de seră, și module LED LED Hortiled Inter, care produc 50 µmol / m2 / sec și sunt plasate între plante. Lindbergh consideră că este un mare avantaj faptul că Hortilux i-a furnizat atât lămpi superioare, cât și care se instalează între plante. În plus, când s-au comparat ofertele altor furnizori de corpuri de iluminat pe piața finlandeză, oferta Khortilyuks a fost cea mai bună.

Instalarea întregului sistem de iluminare ulterioară a fost realizată de compania finlandeză Elektroteam Oy, în decembrie 2018. Acum este clar că investițiile nu au fost în zadar, randamentul castraveților a crescut cu 30%. Lindberg însuși nici nu se aștepta la o creștere atât de semnificativă a randamentului. El explică acest lucru parțial printr-o creștere a intensității iluminării și parțial prin utilizarea lămpilor amplasate printre plante. Spre deosebire de becurile superioare, becurile printre plante erau folosite chiar și în lunile de vară, când nopțile albe pun stăpânire pe Finlanda. Iluminarea suplimentară a plantelor, vara,  a sporit randamentul datorită faptului că până și cele mai joase frunze de plante a participat la fotosinteză.

Pentru a optimiza funcționarea noului sistem de iluminare, Lindbergh intenționează în viitorul apropiat să înceapă să folosească platforma digitală HortiSense, creată și de Hortilyuks. Folosind senzori localizați în seră, sistemul monitorizează diferite procese asociate cu lumina, procesează datele primite și ajută la utilizarea mai corectă a corpurilor de iluminat. În prezent, în sera lui Lindberg toate becurile se aprind simultan, dar acest lucru nu este întotdeauna necesar. La începutul și la sfârșitul sezonului, unele becuri are sens să fie oprite mai devreme decât altele, acest lucru economisind energia electrică. De asemenea, HortiSens vă permite să luați în considerare influența mai multor alți factori: temperatura, echilibrul CO2, distribuția luminii între plante etc. Aceste date permit să faceți modificări suplimentare la controlul sistemului de iluminare și să optimizați funcționarea acestuia. Lindbergh nu este singurul utilizator al platformei HorthySens. Pe baza experienței acumulate, consultanții Hortilux îi ajută pe proprietarii de sere să dezvolte o strategie optimă pentru replantarea plantelor.

Sursa: east-fruit.com

DINAMICA PREȚURI