Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

VEȘTI BUNE VIN DIN RUSIA

Guvernul Federației Ruse a decis să prelungească pentru producătorii din Moldova, regimul preferențial de export în cazul a cinci categorii de mărfuri, care a fost în vigoare de la 1 ianuarie până la 1 iulie 2019. Despre acest fapt a anunțat președintele Igor Dodon, printr-un mesaj publicat pe pagina sa oficială de pe o rețea de socializare. Președintele susține că astfel, legăturile comercial-economice moldo-ruse vor căpăta un nou impuls, ceea ce va permite creșterea semnificativă a volumului schimburilor comerciale.

Igor Dodon mai amintește că în urma înțelegerilor pe care le-a avut cu Vladimir Putin, în luna octombrie 2018, Guvernul rus a anulat taxele pentru unele categorii de mărfuri moldovenești, începând cu 1 ianuarie 2019.

Datorită acestui fapt, scrie președintele, în perioada ianuarie-mai 2019, volumul a patru categorii de mărfuri exportate a crescut semnificativ comparativ cu aceeași perioadă a anului 2018. Astfel, exportul de legume a crescut de la 360 de tone până la aproximativ 2370 de tone. Exportul de mere s-a mărit de la 100 de mii până la aproximativ 167 de mii de tone. Produsele conservate au înregistrat o creștere de 1,5 ori – de la 1275 până la circa 1940 de tone. Totodată, volumul producției vinicole exportate a crescut de la 5 milioane până la aproape 7,7 milioane de litri.

În același context, Alexandru Slusari, vicepreşedintele Parlamentului, după o vizită oficială efectuată în Rusia, a menționat că lista producătorilor care exportă fructe în această țară va fi revizuită şi actualizată. El a precizat că, în scurt timp, ANSA şi structurile abilitate ruseşti, vor stabili producătorii agricoli care se vor bucura de aceste privilegii, iar mai multe companii intermediare vor fi excluse. „În prezent dreptul de a exporta producția agroalimentară în Rusia au multe companii-intermediare, care nu au în posesie nici un hectar de livadă și nu dispun de infrastructura post-recoltare. Astfel, majoritatea veniturilor agricultorilor ajung în buzunarele lor”. Potrivit lui Slusari, zeci de întreprinderi agricole cu frigidere și linii de sortare moderne, din motivele subiective nu pot nimeri în lista exportatorilor.

De asemenea, el susține că este extrem de important pentru a lua măsuri de contracarare a reexportului ilicit de fructe din alte țări sub paravanul documentelor moldovenești.

Agravista

DINAMICA PREȚURI