Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

ESTE PROGNOZATĂ O ROADĂ MAI MARE DE NUCI

Roada de nuci pronosticată pentru anul acesta este mai mare cu 10-15% decât cea din 2018. Însă previziunea este una care poate da greş, pentru că, dacă lunile de vară vor fi excesiv de călduroase, atunci roada va fi mai mică decât cea estimată, susține Dumitru Vicol, preşedintele Asociaţiei Exportatorilor de Nuci din Moldova.

Potrivit acestuia, estimările din anul trecut erau la fel de promiţătoare, dar căldurile din luna august au făcut ca o mare cantitate de nuci să se înnegrească. În ce privește pieţele de desfacere, Dumitru Vicol a declarat că piaţa internă reprezintă 2%, iar restul pleacă la export. „Moldova este o piaţă foarte mică de consum pentru nuci. Practic, piaţa internă înseamnă doar Chişinăul, în rest, în raioane, oamenii au nuci acasă”, susține acesta. Principala piaţă de export este Uniunea Europeană, unde pleacă 90% din totalul nucilor moldoveneşti exportate.

Preşedintele Asociaţiei Exportatorilor de Nuci din Moldova a mai spus că preţurile au căzut la jumătate anul acesta faţă de 2017. Motivul pentru care producătorii moldoveni sunt nevoiţi să vândă mai ieftin ţine de concurenţa din America de Sud. Argentina, de exemplu, comercializează nucile la un preţ foarte scăzut. Dumitru Vicol s-a referit şi la Legea prin care este interzisă culegerea timpurie a nucilor, precizând că legea este bună, dar este mai mult pe hârtie, pentru că nimeni nu poate verifica dacă este respectată. Nucile timpurii sunt căutate de producătorii de dulceţuri din ţări precum Polonia sau Franţa. „Legea este binevenită, mai ales când roada este mică şi cred că tot ce poate face Moldova este să interzică exportul de nuci verzi în butoaie”, a spus Dumitru Vicol.

Potrivit lui Oleg Târsână,  președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Moldova, din cauza cantității mari de precipitații de la finele lunii mai, începutul lunii iunie, se complică situația fitosanitară în livezile de nuc. În unele din ele se observă răspândirea intensă a dăunătorilor. Cele mai sensibile sunt livezile de tip vechi cu soiuri de calitate mai joasă. Situația se mai complică și deoarece unii producătorii de nuci au economisit oarecum pentru produsele fitosanitare, din cauza veniturilor slabe înregistrate după sezonul trecut.

Specialistul susține că, în prezent, R. Moldova este al treilea furnizor de nuci pentru UE, după SUA și Chile și acoperă cca 9% din livrările către țările membre. „Această piață aflată în creștere constantă oferă niște oportunități extraordinare pentru industria nuciferă din R. Moldova. A venit timpul să regândim strategia de dezvoltare a sectorului, să producem niște schimbări calitative în tot ce înseamnă agrotehnologie pentru a spori randamentele și calitatea produsului, să ameliorăm infrastructura post-recoltă și să începem a vorbi mai mult și mai productiv despre asocierea producătorilor! Trebuie să eliminăm barierele de orice gen la exportul acestei producții și să eficientizăm legislația națională pentru a spori încrederea și interesul pentru a investi în această ramură”, spune Târsână.

Potrivit lui, menținerea ritmului de înființare a noilor plantații trebuie obligatoriu să facă parte din noua paradigmă de abordare a sectorului, doar că la baza acestor noi livezi trebuie să stea exclusiv cele mai bune soiuri și cele mai adaptate scheme de plantare. Concomitent, este nu doar posibilă, ci și necesară realtoirea livezilor mai puțin productive și readucerea acestora în albia fezabilității economice, consideră expertul.

Sursa: IPN, EastFruit

DINAMICA PREȚURI