Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

PREȚUL CIREȘELOR VA CREȘTE

Prețul cireșelor de calitate destinate exportului va crește în perioada următoare, susțin experții EastFruit. Potrivit producătorilor și exportatorilor moldoveni, în ultima perioadă se constată o creștere a cererii de cireșe din partea cumpărătorilor angro din Rusia, având în vedere că în republică se desfășoară din plin culesul soiurilor târzii, care au avut de suferit cel mai puțin în urma înghețurilor din primăvară.

Șansele cireșelor moldovenești pe piața rusă cresc simțitor, deoarece pe această piață s-a micșorat calitatea cireșelor de import din Azerbaidjan și Uzbekistan, principalele țări concurente. Având în vedere aceste aspecte, treiderii moldoveni speră că prețurile cireșelor pentru export vor crește și în continuare.

În ultima săptămână a lunii iunie, prețul mediu de cumpărare a cireșelor destinate exportului au fost de 25-30 lei/kg. Soiurile superioare de cireșe, cu dimensiunea fructului de 28-30 mm, culese din livezile intensive și superintensive, au fost vândute chiar și cu 50 lei /kg. În această perioadă s-a remarcat o diferențiere de prețuri la cireșele din diferite zone ale țării. Astfel, în regiunile  centrale și nordice ale republicii, cele mai puțin afectate de înghețuri, grindină și ploi abundente, prețurile pentru cireșe sunt mult mai mari, în medie depășind chiar 30 de lei/kg.

Producătoarea Aliona Mandatii din Domulgeni, Florești, susține că roada de cireșe în livada superintensivă pe care o deține (6 ha), chiar și în condițiile de vreme complicată din acest an, depășește 20 tone la ha. În livada intensivă (10 ha) roada nu este mai mică de 10 tone/ha. Deosebit de important este că dimensiune fructelor este aproximativ aceeași: 24-30 mm, susține producătoarea. Sortarea se face numai pentru loturile de cireșe destinate exportului, unde este nevoie de fructe mai mari de 26 mm.  

Între timp, nivelul ridicat al prețurilor pentru cireșe în comerțul cu amănuntul, de cel puțin 35 lei/ kg, le permite producătorilor din zonele care au avut de suferit de pe urma condițiilor meteo, să câștige chiar și în urma vânzării de fructe de calitate mai inferioară.

EastFruit

DINAMICA PREȚURI