Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

INSTRUIRI PENTRU PRODUCĂTORII DE ZMEURĂ

Mai mulți producători de zmeură au fost instruiți privind cerințele de recoltare și păstrare a pomușoarelor, pentru a extinde termenul de valabilitate a fructelor. Instruirea a avut loc zilele trecute în satul Pocrovca, raionul Dondușeni, localitate unde se cultivă preponderent zmeură.

Producătorii au fost instruiți în ajunul recoltării privind cerințele de culegere a zmeurei și acțiunile post-recoltă, pentru a păstra calitatea și a asigura un termen extins de valabilitate a fructelor. Instruirea a fost organizată de specialiștii proiectului USAID/ Agricultura Performantă în Moldova.

David Picha, specialist al proiectului USAID/APM, a atenționat producătorii de zmeură că fructele recoltate trebuie imediat pre răcite, pentru a garanta o perioadă extinsă de valabilitate a zmeurei. O oră de păstrare a zmeurei la temperatura aerului de +30 oC poate reduce perioada de valabilitate a fructelor cu o zi, iar calitatea fructelor scade considerabil.

Andrei Cumpanici, specialist siguranța alimentului și post recoltă din cadrul proiectul USAID/APM, a prezentat producătorilor de zmeură cerințele naționale și europene de calitate și inofensivitate a fructelor. Totodată, producătorii au fost informați despre cerințele obligatorii de etichetare a fructelor care cuprind informații despre denumirea și adresa producătorului; denumirea și cantitatea netă de produs alimentar, condițiile de păstrare pentru fructele moi care variază de la 2 oC până la 4 oC etc.

Potrivit experților, deși zmeura este un produs foarte perisabil, există soiuri care fiind recoltate corect, pre răcite și păstrate corespunzător, pot  avea o valabilitate de până la 10 zile.

Locuitorii din Pocrovca, estimează că în prezent în sat sunt circa 300 de hectare de zmeură cultivate în mare parte pe loturi mici de 30-50 de ari. Majoritatea fructelor recoltate în Pocrovca sunt exportate pe piața din est, dar sunt comercializate și pe piața locală.

Eduard Șerbacov, cofondator al companiei Fruct Laine SRL din Pocrovca care produce și exportă fructe și pomușoare, a spus că recoltarea zmeurei va începe în câteva zile. În acest an, compania respectivă dispune de depozit frigorific și echipament de pre răcire a zmeurei, procurat cu suportul proiectului USAID/APM pentru a păstra calitatea fructelor timp îndelungat. Echipamentul nou le va permite să livreze la distanțe mari zmeura și să mențină timp îndelungat calitatea și aspectul comercial. Compania estimează să livreze în anul curent circa 300 de tone de zmeură calitativă pe piața din est, iar alte 300 de tone - pentru congelare.

Zmeura este printre cele mai cultivate culturi bacifere (pomușoare) în Moldova, după căpșuni. În 2018, în Moldova au fost înregistrate circa 900 de hectare plantate cu zmeură. Totodată, în 2018, Moldova a exportat circa 1450 tone de zmeură, dintre care 95% din recolta exportată a fost comercializată pe piața rusă.

APM

DINAMICA PREȚURI