Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

SEZONUL DE EXPORT AL MERELOR DIN ROADA 2018 S-A FINALIZAT

La finele lunii mai – începutul lunii iunie, merele de calitate superioară din rețelele de magazine din republică s-au scumpit, ajungând la 17-18 lei pentru un kg.

Potrivit informațiilor furnizate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), către începutul luni iunie, în frigiderele întreprinderilor și treiderilor exportatori, rămăsese mai puțin de 500 tone de mere din roada anului trecut, scrie portalul EastFruit. Soiurile rămase sunt mai multe: Golden, Idared și Simirenko, iar calitatea merelor este diversă. Reprezentanții Agenției și organizațiilor neguvernamentale din sector se îndoiesc că merele rămase, chiar dacă unele de calitate foarte bună, vor mai fi exportate.

Cel puțin, unii operatori de pe piața fructelor din Moldova, care dispun de anumite partide de mere, încearcă să caute posibilități de realizare a fructelor pe piața internă. Motivul ar fi creșterea prețurilor la mere în rețelele de comerț locale până la 17-18 lei pentru un kg.

Această creștere a prețurilor la mere este cauzată de mai mulți factori, susțin experții. În primul rând, prețurile pentru fructele de sezon (căpșuni și cireșe) nu au scăzut până la un nivel minimal, de vară. Merele, în schimb, chiar dacă mai scumpe, sunt mai ieftine decât fructele de sezon. În al doilea rând, în unele magazine din Moldova, au apărut mere de import poloneze, mari și frumoase. Acest fapt a trezit interesul din partea unor consumatori. De aici și încercarea  unor producători-treideri de a se întoarce pe piața locală, în speranța vinderii merelor la un preț avantajos.

EastFruit
DINAMICA PREȚURI