La 7 iunie, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Siguranței
Alimentare. Organizația Națiunilor Unite atrage atenția, încă o dată, asupra
dreptului tuturor oamenilor la alimente sigure și nutritive.
În ciuda evoluțiilor remarcabile din domeniul siguranței alimentare în
ultimele decenii, povara globală a bolilor alimentare este încă inacceptabil de
ridicată. Se estimează că anual, 600 de milioane - aproape 1 din 10 persoane
din lume - se îmbolnăvește după ce consumă alimente contaminate, iar 420 000
dintre aceștia mor, susține ONU. Mâncarea sigură este esențială nu doar pentru
sănătate și securitate alimentară mai bună, ci și pentru mijloacele de trai,
dezvoltarea economică, comerțul și reputația internațională a fiecărui stat.
Două agenții ale ONU, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și
Agricultură (FAO) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) conduc eforturile
în promovarea siguranței alimentare în întreaga lume.
Deoarece contaminarea poate să apară în orice etapă a traseului de la fermă
pe masa consumatorului, asigurarea siguranței alimentare este responsabilitatea
partajată a tuturor celor care cresc, procesează, transportă, comercializează
și consumă alimente. Mary Kenny, expertul FAO în domeniul siguranței
alimentelor și al calității susține că doar consumatorii au puterea de a aduce
schimbarea. „Având în vedere complexitatea siguranței alimentare, consumatorii
au nevoie de acces la informații în timp util, informații clare și de încredere
despre riscurile nutriționale legate de alegerile lor alimentare".
Cele două agenții ale ONU au creat un nou ghid pentru a arăta cum se poate
implica toată lumea în promovarea siguranței alimentare. Ghidul include cinci
pași pentru a face o diferență sustenabilă în ceea ce privește siguranța
alimentară:
1.
Asigurați-vă că este sigură. Guvernele trebuie să asigure
alimente sigure și nutritive pentru toți;
2.
Creșteți în siguranță. Agricultorii și producătorii de
alimente trebuie să adopte bune practici;
3.
Păstrați în siguranță. Operatorii economici trebuie să se
asigure că produsele alimentare sunt sigure.
4.
Verificați dacă este sigură. Consumatorii au nevoie de
acces la informații la timp, clare și fiabile cu privire la riscurile
nutriționale și de boală asociate alegerilor lor alimentare;
5.
Colaborați pentru siguranță. Guvernele, organismele
economice regionale, organizațiile ONU, agențiile de dezvoltare, organizațiile
profesionale, grupurile de consumatori și producători, instituțiile academice
și de cercetare și entitățile din sectorul privat trebuie să colaboreze în
probleme legate de siguranța alimentară.
În R. Moldova, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor este
autoritatea subordonată Guvernului care asigură organizarea şi coordonarea
acţiunilor în domenii orientate spre siguranţa alimentelor, precum şi spre
calitatea produselor alimentare, inofensivitatea materiei prime şi a produselor
alimentare obţinute în urma prelucrării ei și alte domenii. Obiectivul general
al Agenției Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor este de a atinge un nivel
înalt al siguranței alimentelor pe tot parcursul lanțului alimentar, de la
producția de materie primă până la distribuția produselor alimentare către
consumator.
FAO, ANSA