Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

EXPERȚII PROGNOZEAZĂ O ROADĂ MAI MARE DE CAISE

Potrivit estimărilor experților din sector, în acest an roada de caise va fi cu 15-25% mai mare ca anul trecut și va constitui 8-9 mii tone.

Prognoza este realizată de specialiștii din cadrul Asociației producătorilor de fructe „Moldova Fruct”. Potrivit lor, în R. Moldova suprafața livezilor roditoare de caise este de aproape 3,5 mii ha. Deși acest număr este destul de modest, caisele ocupă locul trei în topul fructelor moldovenești, după mere și prune. Cea mai mare parte din livezi, în jur de 43 % sunt concentrate în centrul țării, zonă care în acest an a avut de suferit de pe urma înghețurilor de primăvară și căderii de grindină.

Mai mult de 70% din livezile de caise sunt prelucrate de gospodăriile țărănești și mici fermieri. Marile întreprinderi gestionează în jur de 1,2 mii ha de livezi de caise în sectoare de cel puțin 10 ha de livadă.

În ultimii 5 ani, potrivit datelor statistice, cea mai mică roadă de caise a fost adunată în anul 2014 – 7,2 mii tone, iar cea mai mare în 2016 – 21,5 tone.  Atunci roada medie la hectar pe țară a constituit 6,6 tone/ha în gospodăriile de diferite mărimi, iar în cadrul marilor întreprinderi – aproape 8 tone/ha.

EastFruit

DINAMICA PREȚURI