Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

CARE SPECIALITĂȚI ÎI ATRAG PE TINERI ÎN DOMENIUL AGRICOL

Domeniul agroindustrial devine tot mai atractiv pentru tinerii din republică, iar un fapt deosebit este că femeile doresc să facă studii în acest sector și să-și lanseze propriile afaceri. În cadrul unei emisiuni radio, vicedirectorul Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație, Svetlana Cociorvă, a menționat că absolvenții gimnaziilor sunt bineveniți să-și continue studiile la instituția pe care o reprezintă. 

Cele mai solicitate specialități sunt vinificația, tehnologia produselor obținute prin fermentare și turismul agroalimentar. „Anul acesta a fost creată prima grupă la specialitatea amenajarea parcurilor și grădinilor publice. O altă specialitate populară este tehnologia produselor de origine vegetală. Dacă anterior băieții erau cei care optau pentru studii în domeniul agroindustrial, acum numărul de fete i-a depășit simțitor”, a subliniat Svetlana Cociorvă.

Totodată, vicedirectoarea instituției de învățământ a menționat că, în premieră, în cadrul Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație va fi implementat învățământul dual. Acesta reprezintă o formă alternativă de învățământ profesional tehnic în care elevii, 30% din timpul dedicat studiilor, învață în cadrul instituției de învățământ și 70% - în întreprinderi. „Tinerii vor avea posibilitatea de a activa în cadrul întreprinderilor cu echipamente și tehnologii moderne. Astfel, după terminarea studiilor absolventul foarte ușor se va încadra în câmpul muncii. Am convocat deja o ședință cu agenții economici și o parte din ei au transmis solicitările de colaborare”, a precizat Svetlana Cociorvă.

Potrivit ei, majoritatea absolvenților Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație își continuă studiile la Universitatea Agrară de Stat din Moldova pentru a obține studii superioare în domeniu. Alții își înființează propriile mici afaceri, care de multe ori le asigură un venit bun.

Sputnic.md

DINAMICA PREȚURI