Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

TENDINȚELE MONDIALE ȘI REGIONALE ÎN LEGUMICULTURĂ

Andrei Yarmak, expert FAO, Italia, consideră că populația pământului este în continuă creștere, iar într-un viitor apropiat nu este exclus că producerea în agricultură se va face doar în pământ protejat. Potrivit lui, avantajele cultivării în sere sunt mai multe. Produsul are o calitate excelentă, prin urmare prețul este mai mare. În sere este redus riscul din partea factorilor meteo. Sunt mai mici costurile pentru produsele fitosanitare ( 25 versus 1/2 tratamente pe sezon). Produse mai sănătoase înseamnă o sănătate mai bună a consumatorilor, crede expertul. Este micșorat radical pericolul din partea păsărilor, în cazul cireșelor sau pomușoarelor. 

Randamentul producției este semnificativ mai mare (de 10 ori în cazul tomatelor – până la 600 de tone pe hectar). În cazul transportării produselor din sere, pierderile sunt mult mai mici. Perioada în care pot fi vândute aceste produse este mult mai mare și crește perioada de păstrare în casele consumatorilor. În pământ protejat este mai simplu de cultivat produse ecologice, spune specialistul.

Yarmak susține că în țările dezvoltate, în rețele de supermarket nu există roșii, castraveți și ardei, produse în câmp deschis. În aceste țări, roșiile din câmp sunt utilizate doar pentru prelucrare, în special la pasta de tomate și sunt recoltate de combine. Expertul spune că în Italia, majoritatea producătorilor de cireșe au trecut la sere, iar recolta de fructe și prețul acestora au crescut considerabil.

În Moldova, Yarmak consideră că piața locală nu este îndestulată, deoarece sunt prea puține sere. Potrivit lui, în republică există o climă favorabilă pentru a cultiva produse de sezon pe teren protejat. Pe de o parte, aici există forță de muncă ieftină, iar prețul legumelor de seră pe piața locală este foarte înalt similar cu cel de pe piața rusă. Pe de altă parte, dimensiunea redusă a pieței îi face pe producători să fie nevoiți să își planifice din start exporturile.

În regiune, lider în producerea legumelor în sere este Polonia, spune expertul. Câștigurile din export se situează în jurul cifrei de 120 mln de dolari. Ucraina, Ungaria, Cehia, Bulgaria și Lituania – câștigă câte 20-25 mln $. Cele mai mari realizări în acest sector în ultima perioadă le-a avut Polonia, iar Cehia este lider în sens negativ, cu rezultate în scădere. Rusia este un mare importator de legume – în valoare de 800 mln $. Cel mai mult importul de legume crește în Polonia, Cehia și România.

Yarmak consideră că R. Moldova ar putea utiliza în favoarea sa condițiile climaterice favorabile pentru a avea produse timpurii din sere cu multă lumină, fără încălzire. Ele ar putea fi exportate cu succes în țări precum Rusia, România, Polonia, Cehia, Slovacia, Belarus. De asemenea, țara noastră ar putea să își extindă gama de produse destinate exportului: pomușoare, diverse salate și soiuri de roșii, chiar și roșiile-cherry.


Agravista
DINAMICA PREȚURI