Andrei Yarmak, expert FAO, Italia, consideră că populația pământului este
în continuă creștere, iar într-un viitor apropiat nu este exclus că producerea
în agricultură se va face doar în pământ protejat. Potrivit lui, avantajele cultivării
în sere sunt mai multe. Produsul are o calitate excelentă, prin urmare prețul este
mai mare. În sere este redus riscul din partea factorilor meteo. Sunt mai mici
costurile pentru produsele fitosanitare ( 25 versus 1/2 tratamente pe sezon).
Produse mai sănătoase înseamnă o sănătate mai bună a consumatorilor, crede
expertul. Este micșorat radical pericolul din partea păsărilor, în cazul
cireșelor sau pomușoarelor.
Randamentul producției este semnificativ mai mare
(de 10 ori în cazul tomatelor – până la 600 de tone pe hectar). În cazul
transportării produselor din sere, pierderile sunt mult mai mici. Perioada în
care pot fi vândute aceste produse este mult mai mare și crește perioada de
păstrare în casele consumatorilor. În pământ protejat este mai simplu de
cultivat produse ecologice, spune specialistul.
Yarmak susține că în țările dezvoltate, în rețele de supermarket nu există
roșii, castraveți și ardei, produse în câmp deschis. În aceste țări, roșiile
din câmp sunt utilizate doar pentru prelucrare, în special la pasta de tomate
și sunt recoltate de combine. Expertul spune că în Italia, majoritatea
producătorilor de cireșe au trecut la sere, iar recolta de fructe și prețul
acestora au crescut considerabil.
În Moldova, Yarmak consideră că piața locală nu este îndestulată, deoarece sunt
prea puține sere. Potrivit lui, în republică există o climă favorabilă pentru a
cultiva produse de sezon pe teren protejat. Pe de o parte, aici există forță de
muncă ieftină, iar prețul legumelor de seră pe piața locală este foarte înalt
similar cu cel de pe piața rusă. Pe de altă parte, dimensiunea redusă a pieței
îi face pe producători să fie nevoiți să își planifice din start exporturile.
În regiune, lider în producerea legumelor în sere este Polonia, spune
expertul. Câștigurile din export se situează în jurul cifrei de 120 mln de
dolari. Ucraina, Ungaria, Cehia, Bulgaria și Lituania – câștigă câte 20-25 mln
$. Cele mai mari realizări în acest sector în ultima perioadă le-a avut
Polonia, iar Cehia este lider în sens negativ, cu rezultate în scădere. Rusia
este un mare importator de legume – în valoare de 800 mln $. Cel mai mult
importul de legume crește în Polonia, Cehia și România.
Yarmak consideră că R. Moldova ar putea utiliza în favoarea sa condițiile
climaterice favorabile pentru a avea produse timpurii din sere cu multă lumină,
fără încălzire. Ele ar putea fi exportate cu succes în țări precum Rusia,
România, Polonia, Cehia, Slovacia, Belarus. De asemenea, țara noastră ar putea
să își extindă gama de produse destinate exportului: pomușoare, diverse salate
și soiuri de roșii, chiar și roșiile-cherry.
Agravista