Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

SÂMBĂTĂ, STINGEM LUMINILE DE ORA PĂMÂNTULUI

Cu o istorie de 12 ani, Ora Pământului va fi marcată și anul acesta pe 30 martie. La ora locală 20:30, milioane de oameni din peste 180 de țări vor stinge lumina pentru o oră pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice și pierderii biodiversității, dar și pentru a inspira oameni, comunități, companii și guverne să acționeze pentru a stopa declinul biodiversității.

Guvernul R. Moldova se alătură acestei mișcări, iar în acest scop, sâmbătă 30 martie 2019, cu începere de la ora 19.00, în scuarul Străzii Pietonale, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), va organiza, în acest sens, un eveniment public. De asemenea, la inițiativa MADRM, în mai multe orașe din țară vor fi organizate asemenea acțiuni.

Cei prezenți vor fi informați despre inițiativa globală de mediu, despre importanța atenuării fenomenului schimbărilor climatice și protecției mediului, iar în intervalul de timp între ora 20.30 - 21.30, când vor fi deconectate luminile din perimetrul străzii pietonale, vor asculta muzică relaxantă de chitară, un colaj de muzică la acordeon, vor urmări un spectacol de foc, precum și vor admira  Orchestra “Model” a Departamentului Trupelor de Carabinieri al Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, autoritățile își propun să încurajeze oamenii să economisească energia electrică pe parcursul întregului an, în semn de grijă față de mediul înconjurător.

Această mișcare voluntară de mediu, a luat naștere în Australia, ca un răspuns la întrebarea: „Cum îi putem determina pe oameni să conştientizeze una din cele mai mari ameninţări actuale, schimbările climatice?”. Pe 31 martie 2007, în Australia, 2 milioane de case şi sedii de companii australiene au stins luminile timp de o oră.

În ultimul deceniu, Ora Pământului a inspirat milioane de oameni să ia atitudine pentru a stopa schimbările climatice sau pentru a contribui la alte inițiative menite să protejeze natura. Mișcarea a contribuit la crearea unei zone marine protejate de 3,5 milioane de hectare în Argentina, o pădure de 2.700 de hectare în Uganda și a ajutat la adoptarea unei noi legislații pentru protecția mărilor și pădurilor în Rusia. Anul trecut, Polinezia Franceză s-a mobilizat pentru a proteja 5 milioane de kilometri pătrați din mările sale pentru a conserva ecosistemele oceanice.

Anul acesta, peste 180 de țări și teritorii se reunesc pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice și pierderii biodiversității, dar și pentru a inspira oameni, comunități, companii, guverne să acționeze pentru a stopa declinul biodiversității. Kenya, de exemplu, intenționează să planteze 1 miliard de copaci până în 2030 pentru a reface pădurile. În Malaezia, oamenii au inițiat o petiție pentru a pune conservarea tigrilor pe agenda publică națională. Ecuadorul militează pentru o lege care să interzică plasticul, iar Finlanda va provoca peste un sfert din populația țării să adopte o dietă mai prietenoasă cu planeta. România provoacă oamenii, companiile, instituțiile să își creeze obiceiuri mai prietenoase cu mediul, pe care să le mențină cel puțin până la următoarea ediție a Orei Planetei.

„Cele mai recente dovezi științifice ne spun că impactul activităților umane aspra Planetei este atât de puternic încât a modificat profund mediul în care trăim. Disponibilitatea resurselor naturale, condițiile climatice, calitatea apei, aerului, solului, diversitatea și abundența speciilor sălbatice, vitale pentru umanitate în prezent și viitor, sunt periclitate”, susțin specialiștii.

Biodiversitatea globală scade într-un ritm fără precedent, populațiile de specii de vertebrate au scăzut, în medie, cu 60% în 40 de ani, ritm accentuat, dar care și accentuează la rândul său impactul negativ al schimbărilor climatice.
DINAMICA PREȚURI