Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

PROGRAMUL „MERE ÎN ȘCOLI” VA FI LANSAT ÎN CURÂND

În cadrul unei întâlniri recente dintre reprezentanții asociațiilor de producători agricoli și MADRM, ministrul Nicolae Ciubuc a asigurat fermierii că până în luna septembrie 2019 instituțiile responsabile vor pune la punct programul „Mere în școli” – fructe direct de la agricultorii moldoveni. Se presupune că merele vor fi distribuite gratuit școlilor din țară de către Agenția de Achiziții Publice, în colaborare cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, împreună cu asociațiile de profil agricol.

Ideea lansării unui astfel de program de stat a apărut încă în toamna anului trecut, când era clar că în țară va exista o recoltă-record de mere. Totuși, în 2018 instituțiile responsabile nu au reușit să pună la punct acest program, iar în 2019, se pare că este mai mult timp. Cu câțiva ani în urmă, în anii cu producție înaltă de mere, a mai existat ideea organizării achizițiilor de mere din partea statului, pentru a le distribui ulterior în școli. Se stabilise un buget și un volum de achiziții, cam 3-4 mii de tone. Au fost rezervate fonduri și anunțate licitații pentru achiziționarea de produse. Însă, aceste licitații nu au trezit interesul din partea întreprinderilor horticole din cauza cantităților relativ mici de mere prevăzute pentru achiziționare.

De asemenea, producătorii care câștigau licitația, ar fi trebuit să livreze săptămânal școlilor și grădinițelor, cantități mici de mere, deoarece aceste instituții nu au spații pentru depozitare, ceea ce pentru agricultori s-a dovedit a fi destul de greu. Prin urmare, marii producători au declarat că le-ar fi mai ușor să „doneze” școlilor o singură dată o cantitate mare de mere, decât să le transporte regulat, chiar și contra unor sume de bani. Astfel, programul a eșuat atunci. Este foarte probabil ca participanții la viitorul program de stat „Mere în școli” să se confrunte cu aceleași probleme în toamna anului curent.

Participanții la întâlnirea cu Nicolae Ciubuc, au mai solicitat intensificarea negocierilor cu Uniunea Europeană pentru majorarea cotelor la exportul de prune și struguri, inclusiv negocierea unor cote de import a merelor, fără taxe cu Egiptul și asigurarea numărului suficient de autorizații de transport. Totodată, cei prezenți au reiterat că este importantă susținerea statului, în vederea certificării producătorilor agricoli la standardele de calitate, precum și facilitarea accesului la apa pentru irigare, inclusiv compensarea pierderilor provocate de înghețurile târzii de primăvară din aprilie 2017.

Ministrul Nicolae Ciubuc a declarat că vor fi luate măsuri asupra instituirii unui cadru eficient pentru dezvoltarea infrastructurii de monitorizare a calității, inofensivității şi trasabilității fructelor la producere pentru piața internă, dar şi pentru export, așa încât să vedem în rețelele de magazine din țară fructe autohtone sănătoase, calitative și frumos ambalate. „De asemenea, până la începutul unui nou an școlar vom elabora Regulamentul privind achiziţionarea merelor, direct de la producători, şi distribuirea gratuită a acestora în şcoli, iar pe parcurs, ne vom convoca ori de câte ori va fi necesar pentru a  soluționa problemele abordate”.
Sursa: MADRM, EastFruit
DINAMICA PREȚURI