Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

CE SOIURI DE MERE PLANTEAZĂ FERMIERII?!

Conform datelor AIPA, în  ultimii ani, mai mult de o treime din toate plantațiile de mere, pentru care fermierii au solicitat subvenții, sunt livezi de mere de vreo 4-5 soiuri. Amintim aici despre soiurile: Golden Delicious – 16%, Gala Delicious și Gala Must – 14% și 8%, Renet Simirenco – 11%, Champion – 7% (datele din 2016). Restul subvențiilor pentru crearea noilor livezi de mere reprezintă mai mult de o duzină de alte soiuri.

Potrivit lui Andrei Cumpănici, expert în cadrul proiectului Agricultura Performantă în Moldova/ USAID, cel mai des întreprinderile mici experimentează cu un număr mare de soiuri atunci când plantează livezi. Cauza ar fi că acestea fie  lucrează pe o anumită piață care preferă aceste soiuri, fie sunt producători începători și ambițioși. În cel de-al doilea caz, experimentele de cele mai multe ori dau greș, transformându-se în erori. Expertul consideră că fermierii care experimentează nu înțeleg destul de bine cum condițiile climaterice și solul dintr- o anumită microzonă, pot afecta calitatea fructelor unui anume soi de mere (de exemplu, intensitatea culorii). Având în vedere lipsa acută de agronomi de înaltă calificare și luînd în considerare rapiditatea schimbărilor climatice din țară, o astfel de abordare este într-o oarecare măsură justificată, conchide expertul.

În același timp, întreprinderile horticole mari, cu o lungă istorie de activitate, în ultimii ani plantează livezi din cele mai populare soiuri, preferate pe piețele externe: Golden, Gala, Champion. Soiul Renet Simirenco este încă utilizat la înființarea de noi plantații de către întreprinderile pomicole cu tradiții, în ciuda faptului că în ultimii ani, merele acestui soi nu prea sunt solicitate la export.

În perioada 2010-2018 Catalogul oficial al soiurilor recomandate pentru cultivare în Republica Moldova cuprinde 24 de soiuri de măr.

Sursa: wwww.east-fruit.com
DINAMICA PREȚURI