Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

APLICAȚI RAȚIONAL PESTICIDELE

În perioada 18-24 martie, specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) organizează activități pentru promovarea aplicării raționale a pesticidelor în ramura agricolă și pe terenurile individuale ale cetățenilor.

În scopul sensibilizării populației asupra acestei probleme, în cadrul Săptămânii de promovare a aplicării raționale a pesticidelor, cu genericul „Dați prioritate sănătății, utilizați rațional pesticidele!”, sunt organizate mai multe activități cu implicarea publicului larg, cum ar fi: discuții publice, mese rotunde, instruiri, emisiuni radio și TV, informații în presa scrisă etc.

Produsele de uz fitosanitar (pesticidele) sunt produse chimice utilizate pentru protecția plantelor, prin nimicirea insectelor dăunătoare, agenților patogeni ai bolilor plantelor, buruienilor. Datorită dezvoltării agriculturii și adaptării dăunătorilor la substanțele deja existente a apărut necesitatea de noi substanțe și astfel, după 1944 s-a dezvoltat industria pesticidelor de sinteză. Acestea reprezintă o sursă de risc toxic din cauza acumulării în sol, plante și în organism. Anumite pesticide nu pot fi degradate de către microorganisme sau de echipamentul enzimatic al organismului uman și de aceea se acumulează în organe, sol și plante.

În ultimul timp, în țara se înregistrează tot mai multe produse de uz fitosanitar, care prezintă un potențial pericol asupra sănătății umane, dar utilizarea lor irațională de către persoane care nu au pregătirea necesară poate duce la dereglări grave ale sănătății.

În ultimii 3 ani, în Republica Moldova au fost înregistrate 405 cazuri de intoxicații acute neprofesionale exogene cu pesticide, în urma cărora 14 persoane au decedat. Totodată, în anul 2018, ca urmare a utilizării necorespunzătoare a insecticidului Valsafid (s.a. fosfură de aluminiu), într-o gospodărie particulară din sat.Flocoasa, r.Cantemir, a avut loc o intoxicație acută în grup cu afectarea a şapte persoane, dintre care 3 copii, cu vârste cuprinsă între 4 – 11 ani, şi-au pierdut viaţa.

După acest caz tragic, au fost înăsprite condițiile de acces la produsele de uz fitosanitar. Astfel, potrivit legislației în vigoare,  procurarea și utilizarea produselor de uz fitosanitar din categoria 1 și 2 de toxicitate acută orală/dermală este admisă doar gospodăriilor agricole care au specialist profesionst și  dețin certificatul de perfecționare eliberat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA)  pe un termen de 36 de luni.

ANSA împreună cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, preconizează organizarea cursurilor de instruire de minimum 20 ore  pentru utilizatorii profesioniști a produselor de uz fitosanitar din categoria 1 și 2 de toxicitate acută orală/dermală, care au regimul produselor strict reglamentat.

În prezent, Direcțiile teritoriale al Agenției  colectează cerererile de participare la acest curs de instruire, cu plată, de  la agenții economici care au necesitatea  de instruire a utilizatorilor profesioniști  din cadrul gospodăriei  agricole. În dependență de completarea grupelor de ascultători  și amplasarea teritorială se va decide asupra locului și perioadei de petrecere a cursurilor.

Sursa: moldpres, ANSA

DINAMICA PREȚURI