Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a elaborat
Proiectul Hotărârii de Guvern privind cerințele de calitate pentru lapte și
produsele lactate. Documentul a fost aprobat în ziua de 7 martie, în cadrul
ședinței de Guvern. Proiectul are obiectivul de a stabili unele definiții,
denumiri comerciale și cerințe comune aplicate pentru lapte și produse lactate
destinate consumului uman, precum și de a alinia prevederile naționale cu
legislația comunitară europeană.
Cu referire la proiect, Ministrul
Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc a menționat că
aprobarea noului document va duce la eliminarea neclarităților existente în
actul normativ în vigoare şi elucidării problemelor apărute în procesul de
implementare a prevederilor acestuia şi, totodată, se va garanta realizarea
produselor lactate de calitate.
De asemenea, oficialul a făcut referință la compatibilitatea acestei
hotărâri cu legislația Uniunii Europene. „Ca urmare a analizei proiectului prin
prisma compatibilității acestuia cu legislația UE relevantă, au fost formulate
observații referitoare la asigurarea transpunerii corespunzătoare a
prevederilor actelor UE în discuție, semnalate omisiunii de transpunere și
incompatibilități cu normele UE. Din acest motiv, au fost formulate propuneri
privind sporirea gradului de compatibilitate cu normele UE relevante, precum și
semnalată necesitatea revizuirii instrumentelor procesului de armonizare legislativă-clauzei
de armonizare”.
Potrivit noilor cerințe de calitate, lapte se poate numi doar produsul
natural, fără niciun fel de adăugare sau extracție, iar laptele crud este cel
care nu a fost tratat termic la peste 40 de grade Celsius și nici nu a fost
supus unui tratament cu efect echivalent. Denumirile cu care laptele și
produsele lactate pot fi plasate pe piață, dar și trăsăturile caracteristice,
cerințele de calitate, ambalare, etichetare și transportare sunt reflectate în
decizia Guvernului. Cerințele vizează producţia autohtonă, dar și cea de import.
Laptele de consum integral este laptele tratat termic, cu un conținut de
grăsime de cel puțin 3,5%. Laptele de consum degresat este laptele al cărui
conținut de grăsime a fost redus până la cel mult 0,5%. Produse lactate sunt
produse derivate din lapte, putând fi adăugate unele substanțe necesare
fabricației lor, cu condiția ca aceste substanțe să nu fie utilizate pentru
înlocuirea vreunui constituent al laptelui. Modificarea conținutului de
grăsime, prin adăugarea de lapte integral, semidegresat sau degresat, trebuie
să fie indicată pe etichete.
Dacă se adaugă apă în produsele din lapte uscate sau concentrate, vorbim
despre produs lactat reconstituit. În acest caz în denumire va fi prezentă și
mențiunea ,,reconstituit” sau ,,recombinat”, înscrise în mod clar pe ambalaj.
De exemplu: „smântână dulce recombinată”, ,,lapte de consum pasteurizat
reconstituit”. Prezența grăsimilor străine în lapte și produsele lactate este
interzisă.
Hotărârea executivului intră în vigoare la expirarea a şase luni de la data
publicării în Monitorul Oficial.