Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

AU FOST APROBATE CERINȚELE DE CALITATE PENTRU LAPTE

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a elaborat Proiectul Hotărârii de Guvern privind cerințele de calitate pentru lapte și produsele lactate. Documentul a fost aprobat în ziua de 7 martie, în cadrul ședinței de Guvern. Proiectul are obiectivul de a stabili unele definiții, denumiri comerciale și cerințe comune aplicate pentru lapte și produse lactate destinate consumului uman, precum și de a alinia prevederile naționale cu legislația comunitară europeană. 

Cu referire la proiect, Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc a menționat că aprobarea noului document va duce la eliminarea neclarităților existente în actul normativ în vigoare şi elucidării problemelor apărute în procesul de implementare a prevederilor acestuia şi, totodată, se va garanta realizarea produselor lactate de calitate.

De asemenea, oficialul a făcut referință la compatibilitatea acestei hotărâri cu legislația Uniunii Europene. „Ca urmare a analizei proiectului prin prisma compatibilității acestuia cu legislația UE relevantă, au fost formulate observații referitoare la asigurarea transpunerii corespunzătoare a prevederilor actelor UE în discuție, semnalate omisiunii de transpunere și incompatibilități cu normele UE. Din acest motiv, au fost formulate propuneri privind sporirea gradului de compatibilitate cu normele UE relevante, precum și semnalată necesitatea revizuirii instrumentelor procesului de armonizare legislativă-clauzei de armonizare”.

Potrivit noilor cerințe de calitate, lapte se poate numi doar produsul natural, fără niciun fel de adăugare sau extracție, iar laptele crud este cel care nu a fost tratat termic la peste 40 de grade Celsius și nici nu a fost supus unui tratament cu efect echivalent. Denumirile cu care laptele și produsele lactate pot fi plasate pe piață, dar și trăsăturile caracteristice, cerințele de calitate, ambalare, etichetare și transportare sunt reflectate în decizia Guvernului. Cerințele vizează producţia autohtonă, dar și cea de import.

Laptele de consum integral este laptele tratat termic, cu un conținut de grăsime de cel puțin 3,5%. Laptele de consum degresat este laptele al cărui conținut de grăsime a fost redus până la cel mult 0,5%. Produse lactate sunt produse derivate din lapte, putând fi adăugate unele substanțe necesare fabricației lor, cu condiția ca aceste substanțe să nu fie utilizate pentru înlocuirea vreunui constituent al laptelui. Modificarea conținutului de grăsime, prin adăugarea de lapte integral, semidegresat sau degresat, trebuie să fie indicată pe etichete.

Dacă se adaugă apă în produsele din lapte uscate sau concentrate, vorbim despre produs lactat reconstituit. În acest caz în denumire va fi prezentă și mențiunea ,,reconstituit” sau ,,recombinat”, înscrise în mod clar pe ambalaj. De exemplu: „smântână dulce recombinată”, ,,lapte de consum pasteurizat reconstituit”. Prezența grăsimilor străine în lapte și produsele lactate este interzisă.

Hotărârea executivului intră în vigoare la expirarea a şase luni de la data publicării în Monitorul Oficial.

DINAMICA PREȚURI