Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

RECOLTA DE STRUGURI DIN 2018, CEA MAI BOGATĂ DIN ULTIMII 10 ANI

Sectorul vitivinicol din Moldova se află pe un trend ascendent. Anul vitivinicol 2018 a marcat o creștere a recoltei de struguri, a suprafețelor de viță-de-vie pentru producerea vinurilor cu Indicație Geografică Protejată (IGP), dar și a valorii exporturilor. 

Cifrele se conțin în raportul de activitate al Oficiului Național al Viei și Vinului și au fost făcute publice în cadrul celei de-a doua ediții a Conferinței Naționale a Filierei Vitivinicole „Anul Vitivinicol 2018”, desfășurate la Chișinău.

În 2018, pentru al doilea an consecutiv a fost înregistrată o roadă bună. Anul trecut, Republica Moldova a avut una dintre cele mai bogate recolte de struguri din ultimii 10 ani, performanță ce a plasat țara noastră pe locul 19 în clasamentul producătorilor de vinuri din întreaga lume.

 Sectorul vitivinicol din Republica Moldova este cel mai mare generator de locuri de muncă în mediul rural, iar 29.679 de agenți economici activează în acest sector al economiei. În Registrul Vitivinicol sunt înregistrate 187 de vinării, dintre care 68 sunt și proprietari de podgorii. Astfel, vinăriile au în proprietate 36% din suprafața totală cultivată cu viță-de-vie tehnică, fiecărei revenind-ui în medie, 220 ha de podgorii. 

Pe parcursul anului 2018, pe piața internă s-au vândut 1,77 mln. litri de vin, iar veniturile obținute au constituit 159 mln. Pentru anul 2018, vinului îi revin 12% din cantitatea totală de băuturi alcoolice consumate.

În anul 2018, valoarea exportului de vinuri moldovenești a atins cifra de 2.886 mlrd. lei, înregistrând o creștere cu 11% față de media anilor 2015-2017. La capitolul „valoarea exporturilor”, cei mai importanți importatori de vinuri moldovenești în anul 2018 sunt: România, China, Polonia, Cehia, Rusia, Kazakhstan, Ucraina , Canada, Belarus , SUA

Republica Moldova rămâne a fi țara cu cea mai mare densitate a podgoriilor din întreaga lume. În 2018, investițiile făcute în domeniu au constituit 350 mln. lei, dintre care 184 mln. lei au fost alocați pentru plantarea viței-de-vie, 82 mln. lei – pentru modernizarea vinăriilor, 30 mln. lei – pentru dezvoltarea piețelor și alte 4 mln. lei au fost investiți în diverse programe de dezvoltare a viticulturii.

Sursa: ONVV

DINAMICA PREȚURI