Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

FONIO, O CEREALĂ CARE AR PUTEA SALVA OMENIREA

Ați auzit până acum de fonio, o cereală veche din Africa?!  Noi am aflat despre existența ei din raportul recent al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) din cadrul ONU. În raport se spune că oamenii ar putea utiliza mai intens produse mai puțin cunoscute, pentru a evita o posibilă criză de alimente.

Ne-am documentat și am aflat că fonio este o cereală tradițională din Africa de Vest, cultivată de foarte mult timp. Este foarte rezistentă la secetă, poate fi cultivată pe soluri sărace și ar putea îmbunătăți veniturile țăranilor din Africa, dacă consumul ei ar crește la nivel mondial. În 2016, bucătarul senegalez, Pierre Thiam din New York, a obținut permisiunea să comercializeze cerealele într-o rețea americană de magazine specializate pe produse organice. De atunci, fonio și-a făcut loc tot mai mult pe piața occidentală. În ultimii ani fonio ajunge în magazinele ecologice din  SUA și Europa și devine populară. Cereala este apreciată pentru gustul său deosebit și calitățile nutritive pe care le are.

Caracteristica principală a cerealei este că nu are gluten și este potrivită pentru consum de către persoanele care suferă de boala celiacă și nu pot utiliza produse din grâu și porumb. Fonio este bogat în magneziu, iar compoziția sa biologică este similară cu cea a sorgului și a orezului.

Plantă rezistentă și sănătoasă

Există trei soiuri de fonio: fonio alb, fonio negru și tipul raishan. Fonio alb este cel mai des întâlnit. Fonio are nevoie de puțină apă pentru a crește și a se dezvolta. Semințele sale sunt rezistente la pericole climatice și este cultivată pe soluri nisipoase sau pietroase. Fonio crește rapid, germinând după o săptămână de la plantare și poate fi recoltată la 2-4 luni după germinare. Se dezvoltă chiar și în condițiile de sol considerate prea slabe pentru sorg, mei și alte cereale (sol nisipos și alte condiții de sol). Fonio poate fi un aliment esențial pentru securitatea alimentară din zonele sudice.

Cereala are un conținut scăzut de carbohidrați și multe fibre, de aceasta este utilizată în curele de slăbire. Fonio vă ajută să păstrați sațietatea mai mult timp și să evitați poftele alimentare. Deoarece are multe fibre, ajută la digestie și ameliorează constipația.

Spre deosebire de alte cereale, fonio conține majoritatea aminoacizilor esențiali organismului, iar calitatea lor este mai mare decât a celor din orez, grâu, porumb și alte cereale. Fonio este o sursă bună de metionină și cisteină, aminoacizi care au un rol important în sănătatea pielii, a părului și unghiilor. Cisteina și metionina, ajută totodată la detoxifierea ficatului și a corpului. Unele studii au sugerat că includerea cerealei în dietă ar putea ajuta la prevenirea bolilor de ficat și a cancerului de colon.

Fonio conține o cantitate bună de zinc, un mineral care este esențial pentru creșterea și dezvoltarea adecvată a copiilor. Chiar și atunci când este fiartă, fonio conține mai mult zinc decât porumb. Fonio este, de asemenea, o sursă bună de calciu, magneziu și fosfor, toate acestea contribuie la formarea oaselor și dinților. Acest fapt îl face un aliment ideal pentru copiii în creștere, dar și un produs care ajută la prevenirea unor boli precum osteoporoza.

Fonio conține, de asemenea, o cantitate bună de fier. Este o sursă excelentă de acid folic. Acidul folic este o vitamină importantă organismului pentru dezvoltarea creierului. Este o vitamină esențială pentru femeile însărcinate și este recomandat în Africa femeilor gravide.

Fonio mai are în componență vitaminele B1, B2, B3 și B6, care sunt importante pentru funcțiile normale ale organismului. Contine multe vitamine și minerale prietenoase inimii, în comparație cu alte cereale și ajută la reducerea riscului de infarct miocardic și accident vascular cerebral. Cerealele integrale sunt considerate esențiale pentru sănătatea inimii și a sistemului cardiovascular, iar fonio nu este o excepție in acest sens.

Cereala are un indice glicemic foarte scăzut, astfel încât aceasta este absorbită lent în organism și nu produce creșterea bruscă a nivelului de zahăr din sânge. Câteva studii au arătat că un consum permanent de fonio ar putea fi o modalitate de a controla glicemia la diabetici.

Fonio este ambalat cu substanțe nutritive, făcându-l foarte hrănitor și o cereală sănătoasă, cu mult mai bogată în vitamine și minerale decât alte cereale obișnuite cum ar fi orezul și ovăzul. Deși mulți oameni nu cunosc această cereală, ea are un potențial enorm pentru rezolvarea problemelor legate de alimentație, cu care ne confruntăm în această eră a schimbărilor climatice.

Traducere din engleză și franceză de către redacția ziarului Agravista

DINAMICA PREȚURI