Ați auzit până
acum de fonio, o cereală veche din Africa?!
Noi am aflat despre existența ei din raportul recent al Organizaţiei
pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) din cadrul ONU. În raport se spune că
oamenii ar putea utiliza mai intens produse mai puțin cunoscute, pentru a evita
o posibilă criză de alimente.
Ne-am documentat
și am aflat că fonio este o cereală tradițională din Africa de Vest, cultivată de
foarte mult timp. Este foarte rezistentă la secetă, poate fi cultivată pe
soluri sărace și ar putea îmbunătăți veniturile țăranilor din Africa, dacă consumul
ei ar crește la nivel mondial. În 2016, bucătarul senegalez, Pierre Thiam din New
York, a obținut permisiunea să comercializeze cerealele într-o rețea americană
de magazine specializate pe produse organice. De atunci, fonio și-a făcut loc
tot mai mult pe piața occidentală. În ultimii ani fonio ajunge în magazinele
ecologice din SUA și Europa și devine
populară. Cereala este apreciată pentru gustul său deosebit și calitățile
nutritive pe care le are.
Caracteristica
principală a cerealei este că nu are gluten și este potrivită pentru consum de
către persoanele care suferă de boala celiacă și nu pot utiliza produse din
grâu și porumb. Fonio este bogat în magneziu, iar compoziția sa biologică este
similară cu cea a sorgului și a orezului.
Plantă rezistentă și
sănătoasă
Există trei soiuri
de fonio: fonio alb, fonio negru și tipul raishan. Fonio alb este cel mai des
întâlnit. Fonio are nevoie de puțină apă pentru a crește și a se dezvolta. Semințele
sale sunt rezistente la pericole climatice și este cultivată pe soluri
nisipoase sau pietroase. Fonio crește rapid, germinând după o săptămână de la
plantare și poate fi recoltată la 2-4 luni după germinare. Se dezvoltă chiar și
în condițiile de sol considerate prea slabe pentru sorg, mei și alte cereale
(sol nisipos și alte condiții de sol). Fonio poate fi un aliment esențial
pentru securitatea alimentară din zonele sudice.
Cereala are un
conținut scăzut de carbohidrați și multe fibre, de aceasta este utilizată în
curele de slăbire. Fonio vă ajută să păstrați sațietatea mai mult timp și să
evitați poftele alimentare. Deoarece are multe fibre, ajută la digestie și
ameliorează constipația.
Spre deosebire de
alte cereale, fonio conține majoritatea aminoacizilor esențiali organismului,
iar calitatea lor este mai mare decât a celor din orez, grâu, porumb și alte
cereale. Fonio este o sursă bună de metionină și cisteină, aminoacizi care au
un rol important în sănătatea pielii, a părului și unghiilor. Cisteina și
metionina, ajută totodată la detoxifierea ficatului și a corpului. Unele studii
au sugerat că includerea cerealei în dietă ar putea ajuta la prevenirea bolilor
de ficat și a cancerului de colon.
Fonio conține o
cantitate bună de zinc, un mineral care este esențial pentru creșterea și
dezvoltarea adecvată a copiilor. Chiar și atunci când este fiartă, fonio
conține mai mult zinc decât porumb. Fonio este, de asemenea, o sursă bună de
calciu, magneziu și fosfor, toate acestea contribuie la formarea oaselor și
dinților. Acest fapt îl face un aliment ideal pentru copiii în creștere, dar și
un produs care ajută la prevenirea unor boli precum osteoporoza.
Fonio conține, de
asemenea, o cantitate bună de fier. Este o sursă excelentă de acid folic. Acidul
folic este o vitamină importantă organismului pentru dezvoltarea creierului.
Este o vitamină esențială pentru femeile însărcinate și este recomandat în
Africa femeilor gravide.
Fonio mai are în
componență vitaminele B1, B2, B3 și B6, care sunt importante pentru funcțiile
normale ale organismului. Contine multe vitamine și minerale prietenoase inimii,
în comparație cu alte cereale și ajută la reducerea riscului de infarct
miocardic și accident vascular cerebral. Cerealele integrale sunt considerate
esențiale pentru sănătatea inimii și a sistemului cardiovascular, iar fonio nu
este o excepție in acest sens.
Cereala are un
indice glicemic foarte scăzut, astfel încât aceasta este absorbită lent în
organism și nu produce creșterea bruscă a nivelului de zahăr din sânge. Câteva
studii au arătat că un consum permanent de fonio ar putea fi o modalitate de a
controla glicemia la diabetici.
Fonio este ambalat
cu substanțe nutritive, făcându-l foarte hrănitor și o cereală sănătoasă, cu
mult mai bogată în vitamine și minerale decât alte cereale obișnuite cum ar fi orezul
și ovăzul. Deși mulți oameni nu cunosc această cereală, ea are un potențial enorm
pentru rezolvarea problemelor legate de alimentație, cu care ne confruntăm în
această eră a schimbărilor climatice.
Traducere din
engleză și franceză de către redacția ziarului Agravista